Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Minister van Landbouw wil varkens in besmette zone euthanaseren

Minister van Landbouw wil varkens in besmette zone euthanaseren
Beeld BELGA

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme wil na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in ons land varkens in de besmette zone kunnen euthanaseren.

De MR-topman heeft daarom aan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid gevraagd om op zeer korte termijn een ontwerp van ministerieel besluit voor te leggen dat zoiets mogelijk moet maken. "Hij volgt daarmee de geldende Europese regelgeving", aldus zijn kabinet. "En er zit spoed achter."

63.000 hectaren
Ducarme heeft naar eigen zeggen de steun van de Europese Commissie. De helft van de schade zal door die instantie vergoed worden, het federaal fonds voor dierengezondheid zal de andere helft voor haar rekening nemen.

Met deze uitzonderlijke maatregel wil hij beletten dat de besmettelijke ziekte zich overzet op  varkens. Tot nog toe is Afrikaanse varkenspest in een deel van de provincie Luxemburg bij wilde everzwijnen vastgesteld. De afgebakende besmette zone beslaat 63.000 hectaren.

"Vrees is reëel"
"De vrees en de waarschijnlijkheid dat de varkenssector zou worden getroffen, is wel degelijk reëel. Er moet dus gehandeld worden om een economische sector te beschermen die jaarlijks 1,5 miljard euro oplevert en bijna 15.000 rechtstreekse jobs verzekert", legt Ducarme uit. 

Ducarme kondigt voor woensdagochtend een interministerïële conferentie van het landbouwbeleid aan. Er wordt ook een overleg- en informatiefase voor de sector voorzien.