Archiefbeeld© AFP

Chinese regering neemt maatregelen om vastgoedmarkt nieuw leven in te blazen

De Chinese regering heeft vrijdag een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd om de vastgoedmarkt – tot voor enkele jaren één van de belangrijkste groeimotoren van de Chinese economie – nieuw leven in te blazen.

jvh
Bron: BELGA

Premier He Lifeng kondigde aan dat lokale overheden onverkochte of niet-opgeleverde woningen tegen een redelijke prijs zouden moeten aankopen. In grote steden kunnen die dan ingezet worden als betaalbare huisvesting. Daarnaast wordt er niet langer een minimum intrestvoet opgelegd en wordt de eigen inbreng voor kopers verlaagd.

De vastgoedsector was jarenlang een van de belangrijkste motoren voor groei in de op een na grootste economie ter wereld. Ze vertegenwoordigde op een bepaald moment zelfs meer dan een kwart van het bruto binnenlands product. Maar de sector staat onder druk: tal van projectontwikkelaars kwamen in financiële problemen waardoor huizen niet afgewerkt raakten en veel Chinezen aarzelen om nog geld te investeren in vastgoed. Peking kondigde al verschillende maatregelen aan, maar nog zonder succes. In april kenden de vastgoedprijzen in China zelfs de grootste daling ooit.

De crisis in de vastgoedsector doet ook de vrees voor sociaal protest toenemen. Door het stilvallen van bouwprojecten zijn miljoenen banen bedreigd. Ook de leegstand staat op het hoogste niveau in acht jaar. Analisten wijzen er ook op dat het niet zeker is dat de maatregelen die de Chinese regering aankondigde, het vertrouwen bij kopers zal herstellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer