Luister naar

Trump wil zo nodig VS uit Postverdrag terugtrekken

Nieuws
Opnieuw dreigt de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terug te trekken uit een internationale overeenkomst. Ditmaal gaat het om het Postverdrag van de Wereldpostunie (UPU). Trump stelt dat dit verdrag China op oneerlijke wijze bevoordeelt, ten koste van de Verenigde Staten.
Tilly Dodds
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Containers staan klaar voor verzending in de haven van Savannah, Georgia.
Containers staan klaar voor verzending in de haven van Savannah, Georgia. ap / Stephen B. Morton

Washington

Het Postverdrag van de UPU, een in Bern gevestigde organisatie van de Verenigde Naties, bevat afspraken over het internationale postverkeer en is door 192 landen ondertekend. Het uit 1874 stammende verdrag werd in 1969 aangepast ten gunste van ontwikkelingslanden. Die kunnen sindsdien kleine pakketten (met een gewicht tot twee kilogram) tegen ­lagere tarieven verzenden dan de tarieven die voor rijkere landen worden gehanteerd.

Destijds had China nog de status van ontwikkelingsland en het profiteert nog altijd van die status, hoewel het inmiddels behoort tot de grote spelers op het wereldhandelstoneel. De VS vinden daarom dat de UPU China moet dwingen de status van ontwikkelingsland op te geven. Om de UPU onder druk te zetten, zullen de VS een begin maken met het proces van terugtrekking uit die organisatie, hebben ambtenaren van het Witte Huis laten weten.

onderhandelen

Volgens enkele hoge ambtenaren zullen de VS tijdens het terugtrekkingsproces, dat wel een jaar kan duren, proberen opnieuw te onderhandelen over het verdrag, in een poging tot een ‘eerlijker’ postsysteem te komen. Als die onderhandelingen succesvol zijn, kan de Amerikaanse terugtrekking achterwege blijven.

Behalve naar opheffing van de status van China als ontwikkelingsland, streven de Amerikanen ook naar een wijziging van Postverdrag die het mogelijk maakt dat landen hun eigen tarieven vaststellen voor het verzenden van kleine pakketten. Voor grotere pakketten mogen ze dat al.

De Amerikaanse ambtenaren wijzen erop dat sinds de komst van het internet het internationaal online winkelen enorm is toegenomen. Dat heeft ertoe geleid dat er veel meer kleine postpakketten internationaal verzonden worden.

China exporteert meer goederen naar de VS dan enig ander land, en volgens ambtenaren zetten de lage tarieven voor China de financiën van US Postal Service, het Amerikaanse postagentschap, onder druk. De regeling zou het agentschap jaarlijks ongeveer 300 miljoen dollar kosten. De ambtenaren zeggen ook dat de huidige regeling misbruikt wordt om goedkoop drugs en nepmerkartikelen vanuit China naar de VS te verzenden.

Herziening van het Postverdrag, waarop, behalve de US Postal Service ook bedrijven als Amazon en FedEx al langer aandringen, zouden ongunstig kunnen uitpakken voor online shoppers in de VS, die nu nog vaak tegen lage kosten in het buitenland kleine artikelen kunnen aanschaffen.

America First

Het dreigen met terugtrekking uit de UPU past geheel in diens America First-beleid van Trump en is zijn jongste stap tegen China, waarmee de VS in een handelsoorlog zijn verwikkeld.

Het is ook een verdere stap in Trumps politiek om de VS los te maken van internationale organisaties die een beleid voeren waarmee hij het oneens is of dat hij schadelijk acht voor de Amerikaanse belangen. Zo heeft hij de VS al teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs en uit de deal met Iran over inperking van het Iraanse nucleaire programma. Bovendien zijn de VS onder Trump opgestapt uit de Unesco en de Mensenrechtenraad van de VN. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.