Luister naar

Amnesty International waarschuwt: ‘Stille diplomatie bij Saudi-Arabië zinloos’

Nieuws
Het Nederlandse beleid heeft ‘geen enkel positief effect’ gehad op de mensenrechten in Saudi-Arabië, stelt Amnesty International. Het kabinet wijzigt de toon en pleit binnen de EU voor het verminderen van de wapenleveranties aan de oliestaat.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Mike Pompeo
Mike Pompeo afp / Saul Loeb

Amsterdam

Nederland moet het mensenrechtenbeleid ten opzichte van Saudi-Arabië fundamenteel herzien, stelt het donderdagavond door Amnesty International gepubliceerde rapport Spreken is Zilver, Zwijgen blijft Fout. Volgens de mensenrechtenorganisatie blijkt dat het huidige Nederlandse beleid van stille diplomatie geen enkel positief effect heeft gehad op de situatie van mensenrechtenverdedigers in dat land.

Na de vermoedelijke moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul besloot Nederland een grote handelsmissie naar Saudi-Arabië, gepland in december en aangevoerd door minister van Financiën Wopke Hoekstra, op te schorten. Ook pleit premier Mark Rutte er in Europees kader voor om minder wapens te leveren aan de oliestaat. Nederland zou al ‘restrictief’ zijn.

Maar volgens Amnesty is dit ten ene male onvoldoende. ‘Nederland zou dit moment moeten aangrijpen om zich publiekelijk uit te spreken voor de vrijlating van Saudische mensenrechtenverdedigers, die enkel vastzitten vanwege hun vrije meningsuiting.’

gedecimeerd

De afgelopen jaren is de Saudische mensenrechtenbeweging gedecimeerd. Tal van onschuldige activisten zitten lange gevangenisstraffen uit, daarnaast hangt vrouwenrechtenactivisten tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd. De reactie van Nederland op deze toenemende repressie heeft zich de afgelopen jaren beperkt tot het ‘delen van zorgen’ met de Saudische autoriteiten, stelt Amnesty. ‘Nederland moet stoppen met het doen van halfslachtige uitspraken over het arresteren van onschuldige activisten. De internationale gemeenschap moet nu met volle overtuiging tot de vrijlating van mensenrechtenactivisten oproepen’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Sinds 2011 monitort Amnesty de Nederlandse inspanningen voor Saudische mensenrechtenverdedigers. In het laatste rapport uit 2015 concludeerde Amnesty al dat de inzet in nevelen bleef gehuld en dat Nederland en de EU de Saudische autoriteiten nooit publiekelijk oproepen tot de vrijlating van gewetensgevangenen. Nederland blijft zich echter beroepen op het feit dat stille diplomatie effectiever zou zijn. ‘Deze claim door de regering wordt niet gestaafd door feiten. De afgelopen drie jaar werden zes prominente mensenrechtenverdedigers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en ten minste dertien activisten opgepakt. Ook de deportatie van mensenrechtenverdediger Mohammed al-Otaibi en de ontvoering van vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul van Abu Dhabi naar Saudi-Arabië veroordeelde Nederland niet.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei donderdagavond tegen president Donald Trump dat de Verenigde Staten Saudi-Arabië nog een paar dagen de tijd moeten geven om het onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi af te ronden. De Russische president Vladimir Putin ziet geen redenen de relaties met Saudi-Arabië te herzien. Hij zei donderdag dat ‘Rusland niet genoeg informatie heeft over de onverklaarde verdwijning van een Saudische journalist.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.