'Máxima' was een peperdure productie.
Foto: DPG

Verzonnen dialogen, kanarie en vonk tussen acteurs: alles wat je moet weten over prestigieuze serie 'Máxima' 

Vanaf morgen is in Vlaanderen de prestigieuze serie 'Máxima' te volgen, over de ontluikende liefde van de inmiddels Nederlandse koningin Máxima en Willem-Alexander. Waar verschuilen zich deze keer feit en fictie? Na de gesmaakte Britse intriges van 'The crown' lijken koninklijke reeksen het nieuwe bingegoud. Maar 'The crown' vond het warme water niet uit. 

Alle registers opengetrokken

'Máxima' kondigt zich als prestigieuze fictiereeks aan. "Het meest romantische en meeslepende liefdesverhaal van de Lage Landen, met internationale allures en een sterrencast", staat in het persbericht.

Heel wat registers zijn opengetrokken: de 6-delige reeks rond de Argentijnse Máxima Zorreguieta is volgens streamingplatform Videoland zijn duurste productie ooit en genoot een wereldpremière op het Filmfestival van Cannes.

Nog voor de serie te zien was op het Nederlandse RTL 4 en Videoland werd al een tweede seizoen aangekondigd.

Acteurs Elsie de Brauw (Beatrix), Martijn Lakemeier (Willem-Alexander) en Delfina Chaves (Máxima) in Cannes.
Foto: Getty

Intussen bleek 'Máxima' ook verkocht aan het buitenland, de teller prijkt op 25 landen. Aan onder meer Duitsland, Oostenrijk, Israël en aan streamingplatform Max in Latijns-Amerika. In België kan je vanaf morgen aflevering 1 zien op Streamz, daarna vanaf 6 mei op VTM.

De eerste aflevering op RTL 4 was goed voor 708.000 kijkers. Op Videoland brak 'Máxima' naar eigen zeggen "enkele records". Precieze cijfers werden daarbij niet vrijgegeven. Videoland is na Netflix de tweede streamingdienst van Nederland.

Waargebeurd? Gedramatiseerd?

De inhoud dan. Het eerste seizoen brengt Máxima's argeloze ontmoeting met een boze Willem-Alexander in beeld.

Er is een job bij Deutsche Bank in New York, een verhuizing naar Brussel en een verloving. Op de achtergrond blijven Máxima's Argentijnse opvoeding en de invloed van vader Jorge sluimeren.

"Geïnspireerd op feiten, vermengd met fictieve elementen en gedramatiseerd." De begingeneriek is duidelijk.

  • Waargebeurd? De serie leunt aan bij het boek 'Moederland' van Marcia Luyten. Luyten maakte in 2021 een biografisch portret van de koningin. Insteek: hoezeer is Máxima gevormd door haar geboorteland?

    Uniek daarbij is dat de schrijfster Máxima's jeugdvriendinnen en oud-collega's kon interviewen. Normaal zwijgen die om haar privacy te gunnen of om geen vriendschappen op te blazen. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte geen bezwaar, luidde het officieel. Lees: praten mocht met toestemming van de koningin. 

    Daar kwamen geen wereldschokkende dingen uit. Wel achtergrond en leukigheden, zoals het huisdier van de Zorreguieta's: een vrij rondvliegende kanarie.
Foto: Sandra Cardoen
  • Gedramatiseerd? Je kan de grote lijnen van de realiteit kennen, maar de invulling ervan ligt bij de acteurs. Zo is er de eerste ontmoeting tussen Máxima en Beatrix. Hoe reageer je op je toekomstige schoondochter/-moeder?

    Een herkenbaar ongemakkelijke situatie. Alleen: niemand weet wat er toen exact is gezegd.

    "Zelf iets geloofwaardigs verzinnen, vind ik het leukste van acteren. Iemand nadoen of imiteren is een heel ander vak", vertelde Elsie de Brauw (Beatrix) over die scènes.
  • Fictie? Niet alles klopt in de serie. Máxima en Beatrix zien elkaar voor het eerst op paleis Huis ten Bosch. Dat verraadt de trailer al. In werkelijkheid was de locatie iets zuiders warmer, namelijk het Italiaanse buitenverblijf van de Oranjes. 
De personages hebben verzonnen dialogen. Hier Máxima hengelend naar goedkeuring bij Beatrix.
Foto: DPG

Weetjes

Máxima heeft een accent als ze Nederlands praat. Dat moest actrice Delfina Chaves niet forceren. Zij is Argentijnse en volgde Nederlandse lessen om alle teksten onder de knie te krijgen. 

De hoofdrolspelers bleven elkaar na de opnames opzoeken. Veel meer willen ze niet kwijt.
Foto: DPG

Ook de liefdesscènes liepen vlotter dan verwacht. Met haar tegenspeler Martijn Lakemeier (Willem-Alexander) sloeg de vonk over. Echt dan. Ze werden buiten de set een stel.

Kijkt de koningin?

Of de Oranjes de serie zullen volgen? "Ik heb nog geen tijd gehad", reageerde koningin Máxima dinsdag toen de pers even polste tijdens haar bezoek aan museum Schoenenkwartier. Een diplomatisch antwoord.

De Oranjes kijken niet. Of misschien toch stiekem. Wie zal het zeggen.
Foto: Mark Cuthbert

Op de fotosessie van vorige zomer vertelde Máxima dat ze "waarschijnlijk niet zou kijken". "Met alle respect voor de makers. Ik heb het boek, dat van hoge kwaliteit was, ook niet gelezen. " 

Koning Willem-Alexander formuleerde het anders: "Ik heb gehoord dat de serie goed in elkaar zit, maar ik ga me ergeren aan dingen die niet juist zijn."

Amalia is ook niet geneigd te bingen. "We kijken naar onze eigen moeder, we hoeven niet iemands verhaal over haar te zien."

Voor en na 'The crown'

Een tot de verbeelding sprekend sprookje tussen een latina en een blonde prins uit een druilerig Europa. Hij troonopvolger, zij dochter van een omstreden minister (in het dictatoriale Videla-regime). Opgejaagd door een persmeute, strubbelingen met de politiek, argwanende ouders. 

De gelijkenissen zijn er met de successerie 'The crown' van Netflix. Proberen producenten voortaan nu elk koningshuis smeuïg uit te melken? We vergeten wel eens dat er vóór 'The crown' (lancering seizoen 1  in 2016) al fictieve tv over royals bestond.

Bekijk: een handig overzicht van alle seizoenen van 'The crown'

Videospeler inladen...

De Oranjes hadden al een stuk of 6 series, met bijvoorbeeld 'De prins en het meisje' (2007) over de relatie tussen prins Friso en "ex-gangstermeisje" Mabel Wisse Smit.

Wellicht doet 'Beatrix, onder vuur' (2012) iets meer een belletje rinkelen. Al was het maar omdat Willeke van Ammelrooy de oudere koningin Beatrix vertolkt.

Ook in eigen land waren we 'The crown' voor. Met 'Albert II' in 2013. De reeks voor zender Eén was - het lijkt haast een constante - "fictie binnen historische krijtlijnen".

Lucas Van den Eynde speelde koning Albert en Stefaan Degand prins Laurent, en Leah Thys was voor 1 keer niet Marianne Bastiaens uit 'Thuis'. Ze was koningin Fabiola.  

De laatste aflevering klopte af op 1,3 miljoen kijkers. En dat ondanks de kritiek dat de reeks "nog karikaturaler oogde dan de parodieën in 'Tegen de sterren op'".

De cast van 'Albert II', aanleiding voor de reeks was de troonsafstand van de koning.
Foto: VRT

Schandalen zijn ideaal om een script te voeden. In Zweden werd 3 jaar geleden een "docudrama" over Carl Gustaf aangekondigd. Werktitel: 'Monarki' (of monarchie). De koning die als baby zijn vader verloor, zijn opa opvolgde en een glamoureus leven vol nachtclubs en snelle wagens leidde.

Scenariste Åsa Lantz bracht Carl Gustaf en zijn gezin op voorhand op de hoogte. Hun enthousiasme, of eerder het gebrek eraan, was nochtans voorspelbaar.

"Liever niet", was de boodschap van prinses Victoria.
Foto: AFP

Het paleis werkte - een beetje - mee door op zuivere geschiedenisvragen te antwoorden en Lantz exclusieve rondleidingen te geven in gebouwen. Kroonprinses Victoria drukte in een interview zuchtend de hoop uit dat ze geen personage zou worden.

'Monarki' zou eind 2022 in première gaan. Maar het blijft ijzig stil rond de serie. Over cast en opnames lekt niets uit. Lantz vertelde vorige week aan Expressen.se dat "ze volop bezig is met de ontwikkeling en vooral financiering ervan".

De jonge Harald en Sonja gespeeld door Sindre Strand Offerdal en Gina Bernhoft Gørvell.
Foto: Viaplay

'Harald og Sonja', zo heet dan weer in Noorwegen de reeks over de liefdesstrijd bij kroonprins Harald en burgermeisje Sonja. Sonja die in de serie als 2 druppels water lijkt op haar echte kleindochter, Ingrid Alexandra.

Harald en Sonja moesten 9 lange jaren wachten op toestemming van koning en parlement om te trouwen. Streamingdienst Viaplay plant de release van de serie ergens in 2025. 

Meest gelezen