© rr

Limburgs CM-personeel mag enkel op CD&V-lijst

CM-medewerkers die willen opkomen bij de lokale verkiezingen van 2018 mogen dat volgens de CM Limburg ‘in principe enkel op een CD&V-lijst’. Als de medewerker in kwestie toch op een andere lijst wil staan, moet er een akkoord zijn van de directie.

Simon ANDRIES

De Limburgse medewerkers van het ziekenfonds CM ontvingen twee weken geleden een opvallende nota van de personeels­administratie. Daarin blikt het ziekenfonds vooruit naar de lokale verkiezingen in 2018. “We willen een jaar voor de verkiezingen duidelijke afspraken maken met personeels­leden die zich politiek wensen te engageren in de verkiezingscampagne”, klinkt het.

In de richtlijnen draait CM Limburg niet rond de pot: “De kandidaatstelling kan in principe enkel voor een CD&V-lijst”, luidt het. En “indien een medewerker zich kandidaat wenst te stellen op een andere lijst - geen nationale partijlijst, maar een gemeentelijke lijst bijvoorbeeld - moet er een uitdrukkelijk akkoord zijn van de directie.” De beslissing moet hoe dan ook schriftelijk meegedeeld worden waarna er een persoonlijk overleg volgt over de “opportuniteit” van de kandidatuur.

De medewerker moet daarnaast ook een engagementsverklaring ondertekenen waarin hij of zij belooft om “geen standpunten in te nemen die onverenigbaar zijn met de waarden, missie en initiatieven van CM Limburg.”

“Heel discutabel”

Volgens de wetgeving mogen bepaalde organisaties met een speci­fieke ideologie hun werknemers vragen om dezelfde overtuiging te delen en uit te stralen, “maar dit is heel discutabel”, zegt professor arbeidsrecht Frank Hendrickx (KU Leuven). Vooral de beperking van de politieke keuze is een brug te ver. “Alleen al omdat de overtuiging van de CM ook perfect compatibel zou kunnen zijn met andere partijen”, zegt Hendrickx. “Het is hoe dan ook niet mogelijk om zomaar in te grijpen op de burgerrechten.” De CM-medewerkers zouden in principe juridische stappen kunnen zetten via de privacywetgeving of de antidiscriminatiewetgeving.

Teruggefloten

Zover zal het niet komen, want CM Nationaal floot de Limburgse afdeling gisteravond al terug. “Dit is een lokaal initiatief waar wij niet achter staan. We zullen vragen om de nota in te trekken”, aldus nationaal personeelsdirecteur Alain Florquin.

Ook CM Nationaal verspreidt een nota voor de verkiezingen om de spelregels onder de aandacht te brengen. “We willen weten wie er opkomt”, zegt Florquin. “We vragen om rekening te houden met de bedrijfscultuur van CM. Maar daarbij spreken we ons niet uit over de mogelijke partij. We vinden het belangrijk dat mensen zich politiek kunnen engageren en we moedigen dat aan. We vragen alleen: weet dat je voor onze organisatie werkt en voor welke waarden en normen we staan.”