Luister naar

Duizend woorden: 'Het nut van de groepshug'

Nieuws
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Redacteur en fotograaf Hans-Lukas Zuurman schrijft tweewekelijks wat een foto uit het nieuws bij hem oproept.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 18 juni 2018 om 03:00
Duizend woorden: 'Het nut van de groepshug'
Duizend woorden: 'Het nut van de groepshug'

duizend woorden

Sport verbroedert. En dat zie je in een oogopslag gevat in dit beeld van het IJslandse voetbalteam. De bal ligt er eventjes werkeloos bij.

Dat het een training betreft, zie je aan een tweede, tussen de benen verstopte bal waar een spelersvoet op rust. Het gaat erom dat de teamleden zich nu even letterlijk met elkaar verbinden door op een kluitje te gaan staan en de handen op elkaars schouders te leggen. En dat je daar ook echt moeite voor doet, zodat je soms even op de punt van je schoen moet staan.

Er is plezier. Maar waar kijken ze met z’n allen naar? Wat was de aanleiding voor deze groepshug? Je ziet iets van een ‘centrum’, maar meer niet. Eentje heeft zelfs zijn fotocamera meegenomen, maar doet er niets mee. Hij is kennelijk zelf liever onderdeel van het beeld.

Het is niet alleen het elftal dat hier schittert, maar ook iedereen daaromheen. Dat maakt het team pas echt compleet. Veel leuker om naar te kijken dan naar een individuele voetballer die in het nieuws is, omdat hij voor een over het paard getild bedrag weer verkast naar een andere club.

Deze foto maakt voetbal menselijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ambassadeur Modi Ephraim van Israël in Den Haag.

Ambassadeur Israël: 'Internationaal Strafhof is een nieuw slachtoffer van 7 oktober'

De ambassadeur van Israël in Nederland vindt dat de aanklager van het Internationaal Strafhof een obscene gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas schetst. 'Dit is partijdig en er worden feiten verdoezeld.'

Kobalt wordt gewonnen in Congo is onmisbaar voor batterijen en accu’s voor mobiele telefoons en andere apparaten

Europese Unie kan het leven van Congolese kinderen op drie manieren verbeteren

In de Democratische Republiek Congo werken kinderen onder weerzinwekkende arbeidsomstandigheden in kobaltmijnen. Onze consumptie houdt dat in stand. Martine Wursten zegt hoe het anders kan.

Belastingaftrek giften stimuleert solidariteit en levert de samenleving heel veel op

De nieuwe coalitie is van plan de giftenaftrek fors te beperken. Dit kan de overheid weleens geld gaan kosten, schrijft Mark Treurniet, assistant professor bij de faculteit economie en bedrijfskunde in Groningen.

Het geeft te denken dat veel universitaire medewerkers zich uitspreken tegen een inhoudelijke en publieke stellingname door hun universiteit.

Moeten universiteiten zich richten op waarheidsvinding in plaats van opinie? Dat is een vals ideaal

De slappe reacties van universiteiten bij de Gaza-protesten waren volgens Frank Hartmann niet alleen onhandig, maar ze roepen ook de vraag op of ze wel van betekenis kúnnen zijn.

Zijn we ons er wel voldoende van bewust dat God, soms buiten de kerk om, werkt in harten van kinderen en jongeren: in dat van een nichtje, een leerling, de fysio of de vriend van je zoon?

Je denkt dat ze afhaken bij de kerk, maar let op wat de Geest in jongeren aan het doen is

Terwijl je je afvraagt hoe we kinderen en jongeren kunnen leren geloven, raakt Gods Geest hen aan, zo ontdekt Corina Nagel. Complete vriendengroepen gaan intensief met de Bijbel en het geloof aan de slag.

Verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Het bord rechtsonder is van JA21.

Ook de PVV weet het nu: normaal doen is een stuk ingewikkelder dan bijzonder zijn

Het is voor de PVV ingewikkelder om een normale partij in een kabinet te zijn dan een bijzondere aan de zijlijn. Wat gaat er gebeuren? Het kan volgens Frank van den Heuvel drie kanten op.