18 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Belastingdeals

Het kabinetsvoornemen de dividendbelasting af te schaffen ontpopt zich tot de achilleshiel van Rutte III. Dagblad Trouw onthulde zaterdag hoe Shell in 2004, toen de Nederlandse en Britse tak van de multinational fuseerden, een uiterst lucratieve deal sloot met de Belastingdienst.

Gelet op de omvang van de bedragen die daarmee gemoeid zijn, is het onwaarschijnlijk dat de toenmalige bewindslieden op het ministerie van Financiën, Gerrit Zalm en Joop Wijn, daar niet van afwisten. Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de afspraak onderzocht en hij is daar uiterst kritisch over. Hij is van mening dat de afspraak tussen Shell en de Belastingdienst tegen de wet op de dividendbelasting ingaat en bij de rechter geen stand houdt. De constructie die destijds is gekozen lijkt verdacht veel op een advies om de Nederlandse fiscus te ontwijken.

Het gaat daarbij om groot geld. Via het belastingparadijs Jersey zou, sinds 2004, voor 45 miljard euro dividend aan Britse Shell-aandeelhouders zijn uitgekeerd. Als over dat bedrag wel dividendbelasting zou zijn geheven – eerst 25 procent, sinds 2007 15 procent – dan heeft de Nederlandse Staat 7 miljard aan belastinginkomsten misgelopen.

Dit nieuws komt boven op het toch al zo gevoelige dossier over de afschaffing van die dividendbelasting. Een plan dat de belastingbetaler jaarlijks 1,4 miljard euro kost. Tijdens de formatie kwam het zomaar uit de lucht vallen, leek het. Er lagen geen memo’s of ambtelijke notities aan ten grondslag, verzekerde de premier. Dat bleek niet te kloppen. Ze waren er wel, maar ze lagen op een andere onderhandelingstafel. Het beeld dat van dat schimmige gedoe overbleef, was dat van een uiterst effectieve lobby van Shell en Unilever.

De onthulling van de belastingafspraak uit 2004 geeft de Kamer extra munitie om eindelijk helderheid te krijgen over het fiscaal in de watten leggen van Shell. GroenLinks dringt aan op een parlementaire enquête naar deze en andere belastingafspraken (rulings). Daar is veel voor te zeggen, de Kamer loopt steeds achter de feiten aan.

Zolang de coalitie de gelederen gesloten houdt en bereid blijft, zoals ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins het noemde, ‘deze meloen door te slikken’, komt er geen enquête. Wel komt er nog voor de zomervakantie weer een debat. Pieter Omtzigt (CDA) en Bruins hebben zaterdag vragen gesteld aan staatssecretaris Menno Snel. Ze willen opheldering over álle belastingdeals van de voorbije 15 jaar. Die informatie kan ertoe leiden dat de meloen toch niet doorgeslikt hoeft te worden.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.