Luister naar

Shell ontwijkt dividendbelasting

Nieuws
Shell ontwijkt al meer dan tien jaar de dividendbelasting met toestemming van de fiscus. Die uitzonderlijke behandeling heeft de Nederlandse schatkist miljarden gekost.
Koen Haegens redactie vk
maandag 18 juni 2018 om 03:00

Amsterdam

Dat berichtte Trouw zaterdag. Sinds 2005 heeft Shell in totaal ruim 45 miljard euro via het belastingparadijs Jersey uitgekeerd aan buitenlandse aandeelhouders, blijkt uit berekeningen van de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (Somo). Daarover heeft Nederland meer dan 7 miljard euro aan dividendbelasting misgelopen.

Shell zegt zich in een schriftelijke reactie van geen kwaad bewust te zijn. ‘Ik ben stomverbaasd’, stelt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. ‘Dit is tendentieus.’

De bewuste constructie is opgezet ten behoeve van de fusie van de Britse en de Nederlandse moedermaatschappijen van Shell in 2004 tot één concern. Omdat het hoofdkantoor in Den Haag kwam, zouden de oude Britse aandeelhouders dividendbelasting moeten gaan betalen. Om hen te paaien besloot Shell twee soorten aandelen uit te geven. Over aandelen ‘A’ wordt gewoon dividendbelasting betaald. Eigenaren van de aandelen ‘B’ krijgen hun dividend daarentegen uitgekeerd via een belastingparadijs, en omzeilen zo de Nederlandse fiscus. Die gaf daar naar alle waarschijnlijkheid toestemming voor via een zogeheten ruling.

Shell laat weten dat de gang van zaken ‘volledig in lijn is met de fiscale wet- en regelgeving in Nederland’. Maar hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam verwacht dat deze aanpak waarschijnlijk geen stand houdt voor de rechter. In een artikel dat deze week verschijnt in het Weekblad Fiscaal Recht concludeert hij dat de Belastingdienst niet met de regeling had mogen instemmen.

De onderzoekers van Somo gaan nog een stap verder. Zij vragen zich af of hier sprake is van ongeoorloofde staatssteun van Nederland aan Shell. ‘Als dat zo is, dan kan de Europese Commissie Nederland verplichten de eerder genoemde 7,5 miljard euro terug te vorderen’, schrijven ze.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver is woedend over de afspraak. ‘Dit is vriendjespolitiek van de allerslechtste soort’, reageert hij. Klaver wil een parlementaire enquête naar de overeenkomst met Shell en andere belastingafspraken met grote ondernemingen. Ook SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een ‘stinkende deal’ en noemt premier Mark Rutte ‘een loopjongen van het grootkapitaal die het geld en de macht van de rijkste 10 procent beschermt’.

Het nieuws komt zeer ongelegen voor het kabinet-Rutte III. Dat wil de dividendbelasting helemaal afschaffen. Samen met Unilever behoort Shell tot de grote pleitbezorgers van deze maatregel. Uit vrijgegeven documenten rond de kabinetsformatie blijkt echter dat ook onder hoge ambtenaren hierover sterke twijfels bestaan. De oppositie laat geen mogelijkheid onbenut erop te wijzen hoeveel beter de 1,4 miljard euro besteed kan worden, die de regering jaarlijks mis zal lopen door deze belastingverlaging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.