Direct naar artikelinhoud
Sterrenkunde

Onder ideale omstandigheden zie je dit weekend 13 gekleurde ‘vallende sterren’ per uur

Archiefbeeld.Beeld AFP

Naar goede gewoonte scheren de brokstukken en het stof van de komeet Tempel-Tuttle in de maand november doorheen de atmosfeer. Dit weekend is het opnieuw zover. De zwerm die de naam Leonieden draagt, zal morgen aan de sterrenhemel verschijnen. 

De meteorenzwerm is vernoemd naar het sterrenbeeld Leeuw (Leo) en is jaarlijks in november te bewonderen. Het is een uitzonderlijke meteorenregen die soms zelfs verschillende kleuren heeft. Daarnaast zijn deze ‘vallende sterren’ erg snel. Met snelheden van 71 kilometer per seconde behoren ze tot de snelste meteoren die er zijn. 

De vallende sterren zullen zaterdag rond 20 uur zichtbaar zijn. Al kan de heldere maan wel wat roet in het eten gooien. Die is voor 75 procent verlicht waardoor het ruimtepuin mogelijk moeilijker te bewonderen is. Onder ideale omstandigheden zou je zo’n dertien meteoren per uur zien vallen. 

Kleurrijke flitsen 

Meteoren zijn restanten van kometen en afgebroken stukjes planetoïden. Zulke stukken steen en gruis worden ook wel vallende sterren genoemd. Doordat ze zo snel de aardatmosfeer binnendringen, verdampen ze. Dat zorgt voor de kleurrijke flitsen in de lucht.

De sterrenregen is het best te bewonderen in oostelijke richting.