Leerlingen Stella Matutina, burgemeester Dieter Wouters, schepen May Aernouts en Petra Larosse gaan voor paars vandaag.© Elke Lamens

Wuustwezel hijst de regenboogvlag, leerlingen Stella Matutina maken diversiteit bespreekbaar

Wuustwezel -

Vierdejaars van Stella Matutina hebben samen met het gemeentebestuur op vrijdagmiddag 17 mei de regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis. In de school zelf was deze dag tegen holibi- en transfobie het gespreksonderwerp. Onder meer met een paars marktje maakten de leerlingen het thema bespreekbaar.

Elke Lamens

Op 17 mei is het dag tegen holibi- en transfobie, want op die datum in 1990 werd homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten geschrapt. Nu 34 jaar later worden mensen nog steeds gediscrimineerd vanwege hun seksuele geaardheid.

Aan het gemeentehuis hesen enkele leerlingen van het vierde jaar Maatschappij en Welzijnvan Stella Matutina de regenboogvlag. Ze kregen daarbij de hulp van burgemeester Dieter Wouters (CD&V).

Leerlingen en burgemeester Dieter Wouters hijsen de regenboogvlag.© Elke Lamens

“Wij staan ervoor dat iedereen zichzelf mag zijn, zijn wie je wilt zijn en verliefd mag zijn op wie je wilt”, stelt leerling Mona dalise Anne. “Geven leerlingen op school een bepaalde reactie die we niet oké vinden, dan gaan we er wel tegenin.”

Op school stond er vandaag ook een paars marktje met panelen met meer informatie en lagen er folders en de Paarse krant. “Heel wat leerlingen begrijpen nu beter dat het om meer gaat dan enkel de seksuele geaardheid. Het gaat veel veel ruimer om wie je als individu bent.”

Aanvaarding in gezin

Juf Cleo Raeymaekers merkt wel op dat de rol van de ouders hierin nog erg belangrijk is: “Bij sommige leerlingen ligt het thuis blijkbaar nog moeilijk. Ouders zijn nog een belangrijke schakel voor de jongeren, of er al dan niet nog een taboe rond hangt.”

Wuustwezelnaar Petra Larosse, coördinator van de sensibiliseringscampagne Paars en voorzitter en medeoprichtster van de vereniging Trotse Ouders, beaamt dit. Zij heeft zelf een zoon die homo is en Trotse Ouders is de enige vereniging in Vlaanderen van en voor ouders met een lgbtq+-kind.

“Het begint al van kleins af. Het is belangrijk om er ook bij kleine kinderen al over te vertellen. In de Pride dragen we overigens een spandoek mee met de spreuk ‘lgbtq+ aanvaarding begint in het gezin’. Het is dus super dat jullie dat doen op school”, benadrukt ze.

Op school was deze dag tegen holebi- en transfobie het gespreksonderwerp van de dag.© Elke Lamens

Actie blijft nodig

“Volgend jaar wordt de Paarse krant trouwens een magazine, en breiden we deze dag tegen holebi- en transfobie uit met een extra dag op 31 mei. We lanceren dan de Diversiteitsweek. De campagne groeit jaar na jaar. Al meer dan honderd scholen in Vlaanderen en Brussel nemen vandaag deel. Het is fijn dat ook jullie school de actie heeft omarmd en dat Wuustwezel de campagne steunt. Het maakt van mij een trotse inwoner van Wuustwezel.”

Dat gevoel is wederzijds. “We zijn er heel trots dat iemand uit Wuustwezel deze campagne trekt”, beklemtoont burgemeester Dieter Wouters. “De actie op de speelplaats is erg belangrijk. Het gaf me de gelegenheid om eens met jongeren hierover te praten. We hadden het ook al over de tijd tijd dat deze actie niet meer nodig is, maar daar zijn we nog niet. Tot die dag zijn acties als deze superbelangrijk.”

De leerlingen sloten deze dag verder af met een Paarse Hightea. Ze maakten zelf paarse icetea en paarse hapjes. “Het is de laatste kookles en die staat helemaal in het teken van deze paarse dag. We maken er nog een mooie schooldag van”, beloofde juf Raeymaekers.

Www.trotseouders.be, www.paars.today 

De regenboogvlag wappert aan het gemeentehuis van Wuustwezel.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners