Boeken

Book bans in de VS rijzen de pan uit: zelfs de biografie van Anne Frank is verboden

De meeste getroffen boeken gaan over seksueel geweld, racisme, of lgbti.© Getty Images

Er zijn meer book bans dan ooit in de Verenigde Staten. De ideologische strijd over de schoolbibliotheken is nog lang niet uitgewoed. Zelfs een biografie van Anne Frank, The Anne Frank House Authorized Biography, behoort tot de gebannen boeken.

Nieuwe cijfers van PEN America tonen een aanzienlijke stroomversnelling in de book bans in de Verenigde Staten. In het tweede semester van 2023 werden 4.349 boeken uit de rekken gehaald in schoolbibliotheken in 23 staten. Dat is ruim meer dan in de 12 maanden daarvoor (1.481 in de herfst van 2022 en 1.521 in de lente van 2023). Koploper is Florida met 3.135 titels. Die koppositie is het gevolg van de wetgeving die de Republikeinse legislatuur van gouverneur Ron DeSantis invoerde om meer controle te hebben over het lesmateriaal en de schoolbibliotheken.

Het verontrustende is, aldus Kasey Meehan van PEN America, dat die wetgeving navolging krijgt in een aantal andere staten. De meeste getroffen boeken gaan over seksueel geweld, racisme, of lgbti. Daaronder bevinden zich klassiekers zoals The handmaid’s tale van Margaret Atwood, The bluest eye van Nobelprijswinnares Toni Morrison, naast het met de National Book Award bekroonde Between the world and me van Ta-Nehisi Coats en de wereldwijde bestseller The hate U give van Angie Thomas. Zelfs een biografie van Anne Frank, The Anne Frank House Authorized Biography, behoort tot de gebannen boeken.

Tegenbeweging

PEN America verklaart de significante stijging doordat de pogingen tot censuur in toenemende mate gepolitiseerde, georganiseerde campagnes zijn, aangevuurd door kleine, maar mondige en intimiderende conservatieve groeperingen zoals Moms for Liberty en Utah Parents United. Maar PEN America ziet ook stilaan een tegenbeweging op gang komen. Leerkrachten, ouders, auteurs, bibliothecarissen en studenten die tegen de book bans gekant zijn, verenigen zich in toenemende mate. In verschillende staten werden rechtszaken aangespannen om de wetgeving die censuur gemakkelijker maakt terug te draaien. “In nagenoeg elke zaak die al is voorgekomen, kwamen rechters tot de bevinding dat die wetten ongrondwettelijk zijn”, zegt Jonathan Friedman van PEN America in The New York Times. Aan de andere kant komt er ook nog steeds nieuwe wetgeving bij die de vrije meningsuiting aan banden legt. Het fenomeen zal dus niet meteen verdwijnen, aldus Friedman. (vdbv)