Schrijnend geval van vereenzaming: lichaam van zestiger pas na jaar aangetroffen in woning in Antwerpen

Antwerpen -

In een statige woning op de Amerikalei in Antwerpen is vorige week het lichaam van Markus V. aangetroffen. Het gaat om een schrijnend geval van vereenzaming: de zestiger stierf vermoedelijk een jaar geleden een natuurlijke dood.

Het was de Antwerpse politie die vorige week de pijnlijke ontdekking deed op de Amerikalei, in de schaduw van het Vlinderpaleis. De wijkagent klopte aan bij het statige rijhuis van Markus V., een voormalige binnenhuisarchitect die onder meer begin jaren negentig hielp met de herinrichting van het interieur van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk in Mechelen.

De wijkagent was afgelopen woensdag in het gezelschap van een deurwaarder, om beslag te leggen op de inboedel van de man. Markus V. had de voorbije maanden namelijk meerdere openstaande rekeningen staan die niet betaald waren. Een slotenmaker kreeg de opdracht de deur open te maken, maar eenmaal binnen merkte het gezelschap onmiddellijk op dat de brievenbus uitpuilde met ongeopende post. (Lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

Gezondheidsproblemen

Op een tafel in de living lag de krant van 2 april 2023. De politie doorzocht de woning en trof in een van de kamers op de eerste verdieping het levenloze lichaam van de man aan. Al snel werd duidelijk dat V. al enige tijd geleden om het leven was gekomen.

“Een lijkschouwing bevestigde dat er geen sprake was van een verdacht overlijden en dat het slachtoffer, een 60-jarige man, een natuurlijke dood stierf”, bevestigt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie. De man kampte schijnbaar al enige tijd met zware gezondheidsproblemen.

De buren hadden Markus al maanden niet meer gezien, maar in al die tijd sloeg niemand in de omgeving alarm. Ook al stond zijn geparkeerde wagen, in de buurt van het Vlinderpaleis, al meerdere maanden op dezelfde plaats vuil te vergaren en had zijn vaste apotheker hem – ondanks zijn slechte gezondheid – al lang niet meer over de vloer gehad. (Lees verder onder de foto)

© Jan Van der Perre

Ashram

“Markus had weinig contact met de buren. Ik moet zowat een van de enigen zijn die hem nu en dan tegenkwam op straat”, vertelt advocaat Dirk Dielen, die een kantoor heeft naast de deur. “Markus was een aimabele, vriendelijke man, die sober en eenzaam leefde”, zegt Dielen.

Volgens hem was het ook eerder uitzonderlijk dat de man in Antwerpen was. “Markus maakte namelijk vaak verre reizen. Zo trok hij meermaals naar India, waar hij voor lange tijd in een ashram (een religieuze leefgemeenschap, red.) verbleef.”

Het lichaam is intussen vrijgegeven. Markus V. had geen dichte familie meer, maar via een gemeenschappelijke vriend werd een verre nicht op de hoogte gebracht van zijn overlijden. Gezien hij afkomstig was van Lint, waar ook zijn ouders jarenlang woonden, wordt V. deze vrijdag om 11.30 uur begraven in de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte in Lint.

© Jan Van der Perre

 (svw, jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer