Jarenlang werd gedacht dat het een kopie was, nu blijkt het toch om verloren gewaande Rubens te gaan

© Twitter

In een museum in Glasgow is, na bijna 400 jaar, een verloren gewaand schilderij van Pieter Paul Rubens ontdekt. Het gaat om een portret van de Hertog van Buckingham uit de 17de eeuw. Het zijn de makers van het BBC Four-programma ‘Britain’s Lost Masterpieces’ die het kunstwerk van de Antwerpse meester geïdentificeerd hebben.

il

Het schilderij van Pieter Paul Rubens maakt deel uit van de collectie van de Musea van het Schotse Glasgow en hangt in het Pollok House-museum. Het toont George Villiers, de eerste Hertog van Buckingham. Het werk dateert wellicht uit 1625.

Jarenlang dachten kunstkenners dat het schilderij een kopie was van het originele werk van Rubens, geschilderd door een andere kunstenaar. Dat kwam onder meer omdat delen van het schilderij doorheen de eeuwen overschilderd waren én door de lagen vuil op de verf.

In opdracht van de BBC-reeks ‘Britain’s Lost Masterpieces’ werd het schilderij gerestaureerd. Nu het in zijn oorspronkelijke staat hersteld is, kon de Britse kunsthistoricus Bendor Grosvenor het werk toeschrijven aan Pieter Paul Rubens zelf.

Hij is bijzonder blij met de ontdekking: “Als wetenschapper de kans krijgen om een portret te ontdekken van zo’n cruciale figuur uit de Britse geschiedenis, geschilderd door een van de grootste kunstenaars ooit, was extreem opwindend.”

Rubenshuis

De makers van ‘Britain’s Lost Masterpieces’ haalden er ook de mensen van het Antwerpse Rubenshuis bij. De directeur, Ben van Beneden, bevestigt aan de BBC dat het om een originele Rubens gaat. “De kopstudie van de Hertog van Buckingham is een zeldzame toevoeging aan het portrettenoeuvre van Rubens.”

De verloren gewaande Rubens is woensdagavond om 22u te zien in ‘Britain’s Lost Masterpieces’ op BBC Four.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen