Luister naar

Gemengde reacties op kabinetsplan tegen mensenhandel

Nieuws
Het kabinet trekt miljoenen uit voor de strijd tegen mensenhandel en voor de opvang van slachtoffers. Een mooi begin, vindt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, maar het plan ‘mist visie’.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 14 november 2018 om 09:18

Den Haag

‘Ik wil bereiken dat de mensenhandel boven water komt. Dat elke Nederlander het ziet, herkent en daar dan ook iets mee doet’, schrijft staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) in het persbericht over de plannen die hij dinsdagavond naar de Tweede Kamer stuurde. Om dat te bereiken, trekt hij de nodige miljoenen uit voor het actieplan ‘Samen tegen mensenhandel’.

Zo komt er deze kabinetsperiode in totaal 12 miljoen euro extra beschikbaar voor de opvang en begeleiding van slachtoffers. Van de 291 miljoen euro die de politie krijgt, gaat een deel naar het aanstellen van drie agenten in de ‘bronlanden van mensenhandel’. En de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mag tot 2012 zo’n 25 miljoen euro besteden aan de strijd tegen uitbuiting.

fronten

De strijd tegen mensenhandel woedt op meerdere fronten, benadrukt het kabinet. Slachtoffers worden gedwongen tot seks of criminaliteit. Ook kunnen ze worden uitgebuit door onbetaald lange dagen te moeten werken in erbarmelijke omstandigheden. Naast het extra geld komen er ook aanpassingen van de wet: voor alle vormen van ‘seksuele dienstverlening’ is straks een vergunning nodig. Ook komt er een ‘pooierverbod’.

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) is niet enthousiast. Volgens de organisatie maakt het kabinet de eigen ambities niet waar en missen de aangekondigde plannen ‘visie’. ‘Ook komt het kabinet niet over de brug met de noodzakelijke extra middelen om haar eigen ambities waar te maken.’

internet

Mensenhandelaren werken inmiddels ook via internet, stelt de organisatie, en het kabinet vernieuwt te weinig om dit te kunnen aanpakken. ‘We weten dat dit kabinet veel investeert in de aanpak van cybercrime, maar zover wij weten profiteert de mensenhandelaanpak daar niet van’, zegt woordvoerder Shamir Ceuleers. Daarnaast gaat het geld voor ‘ondermijnende criminaliteit’ naar de strijd tegen motorbendes en drugs. ‘Terwijl voor de aanpak van mensenhandel een financiële injectie broodnodig is. Wij zien dan ook een belangrijke taak voor de Tweede Kamer om bij te sturen.’

Volgens het CKM zijn hulporganisaties te weinig betrokken bij het opstellen van de plannen. Ook is er geen ‘gedegen analyse’ gemaakt van hoe de problemen aangepakt kunnen worden. ‘Nu die gefundeerde analyse ontbreekt, wordt het erg lastig om concreet te monitoren of de ambitie van het kabinet wel wordt omgezet in daden én het gewenste resultaat’, zegt Ceuleers. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’