Luister naar

Supermarkten Vianen geven stemadvies vanwege zondagsopenstelling

Nieuws
De Vianer Jumbo en Albert Heijn mengen zich in het debat over zondagsopenstelling in de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden. De supermarkten manen hun klanten ‘op de juiste partij’ te stemmen als ze op zondag boodschappen willen blijven doen.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
woensdag 14 november 2018 om 11:20

Vianen

Volgende week gaan Vianen, Leerdam en Zederik naar de stembus om een gemeenteraad te kiezen voor de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden, die op 1 januari 2019 gevormd wordt. Een belangrijk thema in de verkiezingen is de zondagsopenstelling van winkels. Vianen kent tot nu toe twaalf koopzondagen per jaar, Leerdam vijf en Zederik geen.

Het is een gevoelig punt in de nieuwe gemeente, die straks 53.000 inwoners telt. In Vianen zien veel supermarkteigenaren dat klanten op de zondagen dat zij gesloten zijn hun boodschappen in het nabijgelegen Nieuwegein halen. Daardoor lopen zij veel omzet mis. Uit eerdere experimenten bleek dat het om zo’n 2 miljoen euro per jaar zou gaan. Maar in de kleinere dorpen zitten supermarkteigenaren er helemaal niet op te wachten op zondag open te gaan.

Daarom hebben twee supermarkten in Vianen, Jumbo Gerrit van Bruchem en Albert Heijn Goossens, besloten hun klanten een duwtje in de ‘goede richting’ te geven. Op Facebook hebben ze een poster geplaatst, die ook op een advertentiebord in de winkels te zien is. ‘In de toekomst ook op zondag boodschappen kunnen doen? STEM!! (op de juiste partij)’, staat er te lezen.

De ondernemersverenigingen van Vianen en Leerdam zijn voor het vrijgeven van de winkeltijden, zodat ondernemers zelf kunnen kiezen of zij open gaan op zondag, net als de VVD, D66 en GroenLinks. De Zederikse supermarkten zeggen dat er bij hen veel minder behoefte is aan zondagsopenstelling. Omdat er onder de fusiegemeente heel diverse steden en dorpen vallen, wil het CDA dat per kern wordt bekeken of de winkels open gaan op zondag of niet. De SGP en CU willen niet meer koopzondagen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'