Luister naar

Minister Schouten: ik ben al bezig met kleinere veestapel

Nieuws
Minister Carola Schouten (Landbouw) is al doordrongen van de noodzaak de veestapel te verkleinen. Daar heeft ze het Openbaar Ministerie ‘niet voor nodig’.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 13 november 2018 om 19:10
Carola Schouten
Carola Schouten anp / Koen van Weel

Den Haag

Dat zei de bewindsvrouw dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Schouten reageerde op vragen van Kamerleden over uitlatingen van landelijk milieuofficier van justitie Rob de Rijck. Die zei dinsdag in NRC dat mestfraude pas effectief te bestrijden is als de veestapel krimpt. Vorig jaar bleek uit onderzoek van die krant dat boeren, transporteurs en mestverwerkers in Brabant en Limburg op grote schaal frauderen met mest. Een deel van de mest mogen boeren uitrijden, de rest moet worden afgevoerd.

De huidige aanpak van de fraude die daarmee wordt gepleegd, is volgens De Rijck te weinig op de echte oorzaak gericht. ‘Zelfs als je onze capaciteit en die van de NVWA (de toezichthouder, red.) verdubbelt, heb je niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.’ De milieuofficier zegt in NRC dat het werkelijke probleem is dat er meer mestproductie is dan ­Nederland aankan. ‘De enige manier om mestfraude werkelijk tegen te gaan, is een verminderde productie van mest. De veestapel zal kleiner moeten worden.’

De uitspraken van De Rijck zijn tegen het zere been van een deel van de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Helma Lodders zei dat het ‘geen pas geeft dat het OM dit soort beleidsmatige uitspraken doet’, en CDA’er Jaco Geurts noemde de uitspraken ‘bizar’. Ook vinden ze dat de indruk wordt gewekt dat álle boeren frauderen met mest.

warme sanering

Schouten reageerde in de Tweede ­Kamer terughoudend op de woorden van de officier van justitie. Ze liet wel doorschemeren dat ze de argumentatie van het OM niet volledig deelt. ‘Het is net zoiets als zeggen: als je minder winkels hebt, heb je ook minder winkeldiefstal en daarom gaan we het aantal winkels maar beperken. Als je die redenering heel structureel zou doorvoeren, zou dat misschien ook nog wel waar zijn, maar dat legt niet precies de vinger bij het probleem.’

Verkleining van de veestapel is een beladen politieke kwestie, die ook binnen de regeringscoalitie verschillend wordt bekeken. Schouten is er wel mee bezig; in het regeerakkoord is een ‘warme sanering’ van de varkenssector afgesproken. De minister laat zich echter nog niet uit over welk resultaat dit exact zal hebben. ‘Dat is ook afhankelijk van de prijs van varkensrechten op een bepaald moment’, zei ze dinsdag. Schouten heeft er 120 miljoen euro voor gereserveerd.

Volgens critici is de inkrimping van de veestapel die met dat bedrag bereikt kan worden, echter te klein. Het mestprobleem kan bovendien nog dringender worden, als Nederland geen ‘derogatie’ behoudt. Dat is het recht om meer mest te produceren dan normaal gesproken door de Europese Unie wordt toegestaan. Het is onzeker of Nederland na 2019 dit recht behoudt.

Schouten blijft inzetten op twee sporen: het opsporen van fraude én de verkleining van de veestapel. ‘Noem mij één kabinet dat een warme sanering van een sector in de veehouderij heeft gedaan. Dat is lang niet gebeurd.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’