Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Youri Tielemans: “Match tegen Club was dieptepunt”

Youri Tielemans.Beeld Photo News

Snoeiharde kritiek, een degradatieplek met Monaco in de Ligue 1 en een pandoering van Club Brugge: Youri Tielemans is blij dat hij even kan ontsnappen uit het prinsdom. Toch ging hij de moeilijke vragen niet uit de weg.

Met welk gevoel zak je deze week af naar de Rode Duivels?

Youri Tielemans: "Ik ga niet liegen, het is prettig om de miserie in Monaco even achter mij te laten en frisse lucht op te snuiven. Ik kom altijd met veel plezier naar de Rode Duivels en dat is deze week nog net iets meer het geval dan anders."

Jullie blijven de nederlagen opstapelen bij Monaco. Hebben jullie een verklaring waarom het zo slecht gaat?

"We zitten op dit moment met 16 geblesseerde spelers. We willen ons daar niet achter verstoppen, maar dat zijn er wel heel veel. Op training loopt het allemaal goed, maar eens we aan de wedstrijd beginnen, blokkeert de ploeg volledig. We moeten dat zo snel mogelijk zien recht te trekken."

De kritiek is snoeihard, ook op jou. Je wordt omschreven als een van de grootste mislukkingen van het seizoen. Lig je daar wakker van?

"Het is normaal dat er kritiek komt als een ploeg als Monaco helemaal onderaan in het klassement staat. Ik probeer me daar zo weinig mogelijk van aan te trekken en de ploeg zo veel mogelijk op sleeptouw te nemen. Maar het is heel frustrerend, het weegt op iedereen."

‘Het klopt dat ik dit nooit eerder heb meegemaakt in mijn carrière, laat ons zeggen dat het leerrijk is’

Thierry Henry heeft nog geen wedstrijd gewonnen sinds hij coach van Monaco is. Hoe gaat het met hem?

"Hij is ontgoocheld, maar hij straalt wel rust uit. Hij probeert stilaan zijn ideeën in de groep in te slijpen. Het is wel een andere Thierry Henry dan ik bij de Rode Duivels heb gekend. Hij bewaart meer afstand, als assistent van de Rode Duivels was hij een van de jongens. Nu staat hij meer boven de groep."

Hoe hard is die nederlaag tegen Club Brugge aangekomen in de Champions League?

"Simpel: die 0-4 was voor mij het dieptepunt van het seizoen. We begonnen niet eens slecht aan de wedstrijd, maar zoals zo vaak stuikte de ploeg mentaal helemaal in elkaar na een tegengoal."

Jullie staan op een degradatieplaats. Is er stilaan sprake van paniek?

“Het klopt dat ik dit nooit eerder heb meegemaakt in mijn carrière, laat ons zeggen dat het leerrijk is. (lachje) Van paniek is er nog geen sprake, de mentale klappen worden wel zwaarder na elke nieuwe nederlaag. We trainen goed, we werken hard en voor elke wedstrijd heb je het gevoel dat die match voor de ommekeer gaat zorgen. Als je dan weer onderuit gaat, zit je ongelooflijk diep in de put."

Heb je je keuze voor Monaco nog niet beklaagd?

"Neen. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit na Anderlecht de juiste stap in mijn carrière was."

Heb je op een bepaald moment gevreesd dat de slechte resultaten bij Monaco gevolgen zouden kunnen hebben voor je selectie bij de Rode Duivels?

"Neen, in geen geval. Ik denk ook niet dat de mindere periode die we doormaken bij Monaco iets verandert aan mijn rol bij de nationale ploeg."

Naast Lukaku en Hazard ben jij de enige Rode Duivel die de laatste vijf wedstrijden telkens in de basis stond. Ben jij de patron van de toekomst voor de nationale ploeg?

"Ik probeer in elk geval een leider te zijn, dat was ik bij Anderlecht, dat probeer ik te zijn bij Monaco en dat wil ik ook worden bij de Rode Duivels. Leiding geven, sturen, dirigeren, dat voelt voor mij ook heel natuurlijk aan. Ik denk dat dat ook eigen is aan de positie waarop ik speel. Van middenvelders wordt verwacht dat ze de rest van de ploeg aansturen.

"Vier op zes volstaat altijd om ons voor de halve finale van de Nations League te plaatsen. Dat is het doel en daar gaan we vol voor.