Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

Nieuws
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer ‘zijn verantwoordelijkheid’ neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 22:42
Afbeelding
beeld anp

Volgens Marcouch is het demonstratierecht ‘heilig en de hoeksteen van onze democratie’, maar er moeten ook grenzen gesteld worden. Hij pleitte bij Nieuwsuur voor het verbieden van ‘haatdaden’, zoals ook discriminatie verboden is. Onder haatdaden valt volgens de Arnhemse burgemeester bijvoorbeeld het verbranden van korans of het verbranden van regenboogvlaggen.

Demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) lieten de Tweede Kamer vrijdag weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de grenzen van het demonstratierecht. Volgens hen is een onderzoek nodig gezien het toenemende aantal demonstraties waarbij bewust de grenzen zouden worden opgezocht of overtreden.

Een verbod op koranverbrandingen zoals in Denemarken zien De Jonge en Yeşilgöz niet zitten, maar ze houden wel in de gaten welk effect het verbod daar heeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang.

Afbeelding

WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden.

Afbeelding

Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

Afbeelding

Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, doen een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza te benoemen.

Afbeelding

2000 arrestaties bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

Meer dan 2000 mensen zijn aangehouden bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten in de Verenigde Staten. De arrestaties vonden plaats op meer dan veertig campussen in zeker 25 verschillende staten, melden CNN, NBC en andere Amerikaanse media op basis van eigen tellingen.

Afbeelding

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

VVD en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer.