GEMEENTERAAD. Raadslid vraagt aanpassingen voor verkeersveiligheid Patersplein in Diepenbeek

Diepenbeek -

Maandagavond vergadert de Diepenbeekse gemeenteraad met 19 agendapunten en 6 vragen van raadsleden. Daarbij wil Danny Bulen (PRO3590) weten of er wat gedaan wordt aan de verhoogde zwembadprijzen in Hasselt en wil Patrick Hermans (PUUR) dat de lawaaierige ‘thermoplast-belijning’ op de Havenlaan aangepast wordt.

Dirk Jacobs

Opmerkelijkst is de tweede vraag van Danny Bulen om een reeks aanpassingen die de duidelijkheid en verkeersveiligheid op het Patersplein in Rooierheide moeten bevorderen. Volg de gemeenteraad hier live vanaf 20 uur. (dj)

Dirk JACOBS
Einde van de raadszitting.
Dirk JACOBS
De laatste vraag, ook van Patrick Hermans die wil weten waarom er geen dienstverlening of calamiteitentelefoon was bij de technische diensten toen verschillende straten in Diepenbeek blank stonden. Waarom werd de calamiteitenlijn afgebouwd?"
"Onze verkeersdienst was op pad om de straten af te zetten, maar we geven de raad om eerst de brandweer te bellen", geeft schepen Jos Leroi aan. "We kunnen dat zelfs niet omwille van veiligheidsrisico's. Trouwens ik heb iedereen kunnen bereiken omdat iedereen echt wel op pad was en zij stonden rechtsreeks in contact met de brandweer die coördineert een aanstuurt. Wat de calamiteitenlijn betreft, die is niet afgebouwd, die heeft simpelweg nooit bestaan."
"Kan er toch geen vrijwilligersteam opgericht worden", wil Hermans weten. 
"Daar is over gesproken met de brandweer maar kreeg een negatief advies omdat het om vrijwilligers gaat en zij willen dat professionals aan het werk gaan", zegt burgemeester Kriekels. 
"Jammer dat dit niet gebeurd, zelfs een vrijwilligersteam dat professioneel opgeleid kan worden", houdt Patrick Hermans vol.
"Blijf bij de professionals om ongevallen te vermijden", rondt schepen Jos Leroi af. 

Dirk JACOBS
"Op de Havenlaan zijn fietssuggestiestroken die nu afgelijnd zijn met onderbroken thermoplast-belijning die erg lawaaierig is. Waarom is dit gebeurd", wil Patrick Hermans weten. 
"Heel raar, op de diensten is geen enkele klacht binnen gekomen en de belijning ligt er sinds 2020. Ik begrijp niet dat er nu pas klachten over komen", reageert Jan Bynens.
"Gaan jullie nu vervangen of niet", wil Hermans weten. 
"We gaan niet elk jaar opnieuw schilderen, dat is veel te duur en onhaalbaar voor heel Diepenbeek, waar we op elke euro letten", reageert schepen Bynens. 
"Voor alle duidelijkheid: als er klachten zijn kan dat op info@diepenbeek.be en dan worden de klachten geregistreerd", sluit burgemeester Kriekels af. 

Dirk JACOBS
De verkeersveiligheid op het Patersplein is ook een bezorgdheid van Danny Bulen. "Dit is al eerder besproken en 9 maanden later zou de belijning daar vernieuwd worden. Dat is goedgekeurd maar er is nog niks gebeurd. Wanneer gebeurt dit nu eindelijk?"
"We zijn terplekke gaan kijken en er zijn toch dingen gebeurd", zegt schepen Jan Bynens (N-VA). "Er is nu een aparte fietsoversteek tegenover de school er komt ook een zebrapad aan de ingang van het cultureel centrum, het OCR en de belijning wordt heraangepast zodra het weer dit echt toelaat."
"Ik ben blij dat het zebrapad dat we vroegen, nu toch komt", zegt Danny Bulen. 

Dirk JACOBS
"We zijn er mee bezig en nemen deze bekommernissen mee", zegt burgemeester Kriekels.
Dirk JACOBS
Danny Bulen kaart de verhoogde toegangsgelden in het Kapermolenzwembad in Hasselt aan. "Het is niet fijn om als relschoppers bekeken te worden, zoals gebeurde door de burgemeester van Hasselt. We willen dan ook dat het schepencollege in overleg gaat met Hasselt om te bekijken of er een herziening van deze prijsstijging mogelijk is. Dit is hoogdringend gezien het mooie weer er aan komt."
Dirk JACOBS
We zijn aan de vragen toe. Jeroen Hendrikx (PUUR) wil dat het 'ringen'-probleem dat gerezen is in sporthal Demerstrand voor de basketters daar, opgelost wordt. "Dat gaat gebeuren", zegt burgemeester Kriekels. "We gaan kijken wat er nodig is in de bestaande hallen maar we gaan tegelijk ook bekijken of we in de provinciale school velden en een dansschool kunnen huren voor onze clubs."
Dirk JACOBS
"50 Diepenbekenaren kunnen op donderdag 5 juni terecht voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte. Mensen kunnen zich daarvoor inschrijven", vertelt schepen Marie Claesen (Groen). "Die inschrijvingen lopen al en zo kunnen momenteel nog 9 mensen terecht."
Dirk JACOBS
De weg die langs de N702 loopt, tussen de Alfons Jeurissenstraat en Groenstraat, wordt onthard voor de aanleg van een fietspad en de uitbreiding van de groenbuffer. 
Dirk JACOBS
De turbo gaat even aan, waarbij we 6 punten in één minuut afhandelen. En avant la musique. 
Dirk JACOBS
"KFC en zeker de voorzitter heeft fantastisch werk geleverd door sterk te onderhandelen over bouwprijzen en te snoeien in de plannen", zegt Danny Bulen (Pro3590), die vanuit de oppositie een warm pleidooi houdt voor de club die ruim 300 kinderen voetbalplezier bezorgt. "Ik vind het schitterend dat we dit kunnen doen en dat ze dit ook echt verdienen."
"Dat we dit met zijn allen goedkeuren, is normaal", zegt Patrick Hermans (PUUR). "Ik hoop dat het dossier dat bijzonder compleet was, niet op de straatstenen belandt. Ik zou ook graag gemeentelijk stadion Diepenbeek op de muur zien hangen, omdat de Diepenbekenaar intussen 3 miljoen tussenkomt in plaats van de naam van een sponsor."
Iedereen is het hiermee eens, unaniem goedgekeurd.

Dirk JACOBS
KFC Diepenbeek krijgt een overbruggingskrediet van 361.000 euro. "Waarmee ze de sterke prijsstijgingen, die zich gemanifesteerd hebben tijdens de bouw van het Albertstadion", zegt schepen Jos Leroi (CD&V). "De club heeft voorlopig vruchteloos geprobeerd om dit bedrag bij de banken te lenen. Nu ze een eerste erg goed jaar achter de rug hebben, willen de banken het dossier opnieuw bekijken en we willen ze helpen om dit bedrag, tijdelijk voor te schieten. Als er een bank intussen toch geld wil geven, dan blijven we wel borg staan voor die lening voor de openstaande facturen die er nu nog zijn, zijnde 361.000 euro. Als er geen lening komt, betaalt de club ons, in 15 jaar dit bedrag terug met een rente van 3,5 procent. Mocht de club ooit niet terug betalen, dan krijgt de gemeente de installaties, die nu in erfpacht gegeven worden, in eigendom. Een keer per jaar willen we ook inzicht in de clubboekhouding." 
Dirk JACOBS
We zijn net gestart in de gemeenteraad in Diepenbeek waar net een nieuwe algemeen directeur, Jan Dreesen, woonachtig in Diepenbeek, is aangesteld met unaniem applaus. 
Burgemeester Rik Kriekels (N-VA) toont zich blij met de nieuwe aanwinst maar bedankt ook Monique Aerts die zelf na de ziekte van Lies Jans, de functie van financieel directeur combineerde met die van algemeen directeur. "Ik keer met plezier terug naar mijn oude stoel", lacht Monique.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer