Jona Geukens en Ilke Verherstraeten kropen samen in de pen om narcisme meer bespreekbaar te maken.© Hilde Collier

Antwerpse therapeuten schrijven boek over verdoken narcisme: “Als je uit die toxische relatie wil stappen, is er hulp”

Hove/Kontich -

Bye Bye, narcist! van Jona Geukens uit Hove en Ilke Verherstraeten uit Kontich ligt vanaf deze week in de boekhandel. Vanuit hun praktijkervaring schreven de dames een verhaal neer over verdoken narcisme en toxische relaties.

Filip Spoelders

Toxische relaties op de werkvloer of binnen een gezin, een leven onder de invloed van een narcist of terug het goede pad zoeken na een relatie te hebben gehad met een narcist: deze verhalen komen steeds meer aan de oppervlakte in de maatschappij. Voor Jona Geukens en Ilke Verherstraeten mag er nog meer worden gesproken over het onderwerp, en dat om slachtoffers van verdoken narcisme te helpen.

© RR

“In mijn praktijk kwamen patiënten die al eens hun hart wensten uit te storten. Ik ontdekte dat ze geregeld te maken hadden met een narcist in hun leven. Daarom wou ik een leesbaar verhaal door getuigenissen te verzamelen en om mensen te helpen”, vertelt Jona Geukens, die gespecialiseerd is in holistische gezondheidszorg.

Net als Ilke Verherstraeten heeft Jona ervaring met toxische relaties. Ze kwamen met elkaar in contact waardoor ze samen het boek begonnen uit te werken. “We begeleiden veel slachtoffers van narcisme. Mensen, meestal vrouwen, zijn er zich aanvankelijk niet van bewust dat ze met een narcist leven. Het is onze plicht als therapeuten om hun ogen te openen en aan te geven dat er hulp als als ze uit een toxische relatie durven te stappen”, vult Ilke als therapeut aan.

Zeventien kenmerken

De rode draad door het boek zijn de verhalen van twee vrouwen die Ilke en Jona hebben geïnterviewd. Zij vertellen over het samenleven met een narcist. Ook zeventien kenmerken die een narcist omschrijven worden weergegeven. “Narcisme wordt aanzien als een mentale stoornis. Meestal dragen narcisten een trauma uit hun jeugd mee. Ze komen als joviale mensen naar buiten, maar eigenlijk hebben ze een heel laag zelfbeeld. Ze gaan op zoek naar iemand die maar een beetje meer zelfvertrouwen heeft. Dit maakt het hen makkelijker om zich boven die persoon te plaatsen. Aan iemand met veel zelfvertrouwen zullen ze zich niet meten”, verduidelijkt Ilke.

Beste leugenaars

Ze ziet een duidelijke eigenschap steeds terugkeren. “Narcisten zijn gewetenloos, ze zijn eigenlijk afgesneden van hun ziel. Ze komen ook zelden tot inzicht om een genezingsproces in te zetten.” Jona ziet nog een eigenschap: “Narcisten zijn de beste leugenaars. Ze praten zich mooi waardoor mensen naar hen opkijken. Ze kunnen een hele familie manipuleren. Het gebeurt dikwijls dat het slachtoffer binnen een toxische relatie die de relatie beëindigt, nog als de slechte wordt aangekeken. Terwijl het soms heel lang duurt voor ze deze stap durven te zetten.”

Dat het thema actueel is en mensen er meer over willen weten, bewijst de snelle beslissing van de uitgever. “Op 13 november stuurden we ons verhaal naar een eerste uitgever. Vier dagen later kregen we al bericht dat we het boek mochten uitwerken.”

Bye Bye, narcist! Jezelf terugvinden na een toxische relatie wordt uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. Het boek kost 22,99 euro. Jona Geukens en Ilke Verherstraeten zijn van plan om op basis van hun boek lezingen te gaan geven.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kontich