Het is stil op de werf van de marktgebouwen en daar is een specifieke reden voor. De gele affiche is de onlangs toegekende nieuwe vergunning voor bronbemaling of het onttrekken van water uit de ondergrond.© JAA

Werf marktgebouwen ligt stil: droogmaken bodem voor aanleg ruime kelder ingrijpender dan voorzien

Schoten -

Sinds de Scheldeprijs, een maand geleden, is er niet veel beweging meer op de grote werf van zaal Forum en de andere marktgebouwen. Reden blijkt een ontbrekende vergunning voor bronbemaling te zijn, nodig voor de bouw van de ruime kelder. ”Vanaf 10 juni kunnen we weer volle gas vooruit”, zegt werfleider van aannemer DCA.

Jan Auman

LEES OOK. Renovatie marktgebouwen eindelijk van start: openhartoperatie zal drie jaar duren

Begin dit jaar werd met groot materieel de hele achterzijde van de Marktgebouwen gesloopt. Eigenlijk bleef alleen de gevel staan. Om te vermijden dat die bij de minste windstoot zou instorten, werd hij eerst gestabiliseerd.

De werf draaide daarna maanden op volle toeren. De gemeente en aannemer DCA uit Beerse willen deze ‘openhartoperatie van Schoten’ graag in het voorjaar 2027 afronden met de ingebruikneming van de nieuwe theater- en concertzaal en alle andere infrastructuur.

Het lijkt een oorlogstafereel, maar het is het culturele neusje van de zalm… in opbouw.© JAA

Er gaat dus best niet te veel tijd verloren. In die zin is de recente vertraging al in de eerste maanden van de werf een tegenslag. Bevoegd schepen van Patrimonium Paul De Swaef (N-VA) en DCA-werfleider Geert Grootjans relativeren de tegenslag.

“Onder de gebouwen is een nieuwe en liefst zeshonderd vierkante meter grote kelder voorzien”, legt De Swaef uit. “Die zal onder meer dienen voor opslag, podiumfaciliteiten en ook de keuken van de nieuwe brasserie wordt ingericht op -1. De aanleg van de kelder vergt een veel grotere waterafvoer dan voorzien in de oorspronkelijke vergunning. Dat hebben we na overleg in het bouwteam moeten rechtzetten. De werf werd nooit geschorst. We hebben zelf ingegrepen”, aldus de schepen.

Onlangs werd ook vanaf een werf in Wommelgem een brugconstructie over de rijweg gemaakt om het water te kunnen afvoeren over grote afstand. Dat zal ook in Schoten nodig zijn.© JAA

Begin april reikte het schepencollege dan zelf een bemalingsvergunning van hogere klasse af voor de marktgebouwen. “Het water mag niet zomaar ter plaatse in de riolering worden gestort. We leggen daarom een tijdelijk bovengronds leidingnet aan via het Gelmelenpark richting Rodeborgstraat. Daar is de riolering breed genoeg om de verwachte hoeveelheid grondwater aan te kunnen”, aldus Grootjans.

“Het water zal dus een paar honderd meter afleggen. Op weg naar het lozingspunt moeten we op twee plaatsen de straat oversteken via een ‘brugconstructie’. Mooi is dat niet, maar het is slechts tijdelijk. We proberen de buizen zoveel mogelijk te verstoppen achter de hagen van het Gelmelenpark. Via een ‘druppelleiding’ doen ook de bomen en planten in dat park voordeel met deze bronbemaling.”

DCA stelt alles in het werk om de hinder zoveel mogelijk te beperken en de bouwwerf te laten opschieten.© JAA

De aannemer mag pas 35 dagen na uitreiking van de nieuwe omgevingsvergunning in actie schieten. Het verklaart mede de huidige windstilte op de Markt. “Op 10 juni hopen we alles draaiend te hebben en kan de werf opnieuw op volle kracht hernemen”, aldus DCA-projectleider Grootjans.

Op 30 mei zal de gemeente een parkeerverbod afvaardigen voor de volledige Markt. Dat is nodig om de grote bouwkraan te kunnen monteren bij de Forumgevel. Die moet de bouwmaterialen aanvoeren voor de opbouw van de nieuwe infrastructuur. Om de immense kraan stabiel te laten staan, werd de voorbije dagen alvast een betonnen platform gegoten.

Lokaal bestuur Schoten investeert 13 miljoen euro exclusief BTW in de renovatie en uitbreiding van haar cultureel hart.

De gevel wordt in ere hersteld. Al de rest is nieuw en normaal te bewonderen vanaf voorjaar 2027.© JAA

Het grondwater van de marktgebouwen moet via het Gelmelenpark helemaal naar de Rodeborgstraat om daar te worden geloosd in de riolering. Geluidshinder zou die operatie niet veroorzaken volgens de aannemer.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners