Direct naar artikelinhoud
Update

Nabestaanden van aanslagen 22 maart niet tevreden met herdenking

Beatrice de Lavalette.Beeld BELGA

De herdenkingsplechtigheid die vanmorgen op de luchthaven van Zaventem werd gehouden oogstte kritiek van slachtofferorganisaties. Onder meer een minuut stilte ontbrak. Een tweede moment, om 11 uur, werd wel voorafgegaan door een aankondiging die een minuut stilte vroeg aan de reizigers en het luchthavenpersoneel. 

Het is vandaag exact twee jaar geleden dat de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel 35 levens eisten. Daarom vonden vanochtend herdenkingsplechtigheden plaats op de luchthaven en in Brussel. Door een storing werd op de luchthaven geen aankondiging omgeroepen om 7.58 uur, het tijdstip van de aanslagen, en de slachtoffers en naasten werden achter een lint op afstand gehouden van de herdenkingsplaat.

"Het zijn geen toeschouwers", zegt Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van de Association française des Victimes du Terrorisme. "Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Het zijn zij die gekwetst zijn."

Bovendien kwam er kritiek dat premier Charles Michel geen moeite zou genomen hebben om samen te zitten met de aanwezigen. Dat klopt niet, laat zijn woordvoerder weten. "Er is wel contact geweest met nabestaanden, maar sober, intiem en weg van de camera's."

Lees verder onder de foto.

De korte plechtigheid op Brussels Airport deze ochtend.Beeld BELGA

Pakkende herdenkingen

Om 11 uur hebben de slachtoffers en hun naasten voor pakkende herdenkingen gezorgd in de vertrekhal. Beatrice De Lavalette, een overlevende van de aanslagen, hield een inspirerende en emotionele speech aan de herdenkingsplaat.

Het herdenkingsmoment werd ditmaal wel voorafgegaan door een aankondiging die een minuut stilte vroeg aan de reizigers in de luchthaven. De minuut werd afgesloten met een luid applaus, waarna De Lavalette in haar rolstoel het podium opkwam en staand het woord nam. De jonge Amerikaanse raakte voor 35 procent verbrand aan haar lichaam en raakte verlamd in haar onderbenen.

'We moeten onszelf niet zien als slachtoffers, maar als overlevenden van de aanslagen'
Beatrice De Lavalette

"Velen van ons hebben een trauma geleden dat anderen niet voor mogelijk houden. Hierdoor heb ik geweldige mensen ontmoet die veerkrachtig zijn en tonen dat medelijden hebben geen zin heeft", vertelde De Lavalette.

"Wat gebeurd is, is gebeurd en zal niet veranderen. Dat moeten we accepteren om vooruit te gaan. Lang wist ik niet waarom het me overkwam, maar nu weet ik het. Omdat ik sterk ben. Ik kan hier nu voor jullie staan en zeggen ik leef en ben gelukkig. Ik heb bovenmenselijke krachten gekregen om andere mensen te helpen, want als ik het kan overwinnen kunnen anderen ook uit die zwarte tunnel geraken", aldus De Lavalette.

"We moeten onszelf niet zien als slachtoffers, maar als overlevenden van de aanslagen", was de boodschap die de 19-jarige De Lavalette meegaf.

Na het herdenkingsmoment in de vertrekhal verplaatsten alle getroffen families en een grote delegatie van hulpdiensten, met afgevaardigden van onder meer de politie, de stressteams en het Rode Kruis, zich naar de Memorial Garden van Brussels Airport. Op de herdenkingsplaats waar het kunstwerk "Flight in mind" staat, staat nu ook een nieuwe herdenkingsplaat met de zestien namen van de personen die overleden bij de aanslag op de luchthaven.

First responders

Voor de getroffen families blijft de herdenking een moeilijke dag waarop ze veel steun vinden bij elkaar. Dit jaar willen de slachtofferorganisaties de banden met de first responders, de mensen van de hulpdiensten die als eerste ter plaatse kwamen, aanhalen. 

"Het contact met de first responders is erg belangrijk. Zij werden vorig jaar wat vergeten, maar zijn ook slachtoffer en kampen ook al twee jaar met moeilijkheden", vertelt Philippe Vansteenkiste, die zijn zus verloor op Zaventem en oprichter is van slachtofferorganisatie V-Europe. "We gaan vandaag niet over politiek praten, maar we kunnen wel zeggen dat de posttraumatische stress bij veel mensen echt wel bestaande is. Het lijkt nog altijd alsof het gisteren gebeurd is."

First responders
Beeld BELGA

Maalbeek

In metrostation Maalbeek volgde om 9.11 uur een minuut stilte, exact twee jaar na de explosie in een vol metrostel met pendelaars die op weg waren naar het werk. Hier vielen zestien dodelijke slachtoffers. Hun voornamen worden nog tot en met maandag afgebeeld op de digitale reclameborden in Maalbeek. De namen werden tijdens de plechtigheid ook door de luidsprekers van het station afgeroepen. 

Premier Charles Michel, Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close legden in de lokettenzaal van het station bloemen neer. Een honderdtal slachtoffers en nabestaanden woonde de plechtigheid bij.

Maalbeek
Beeld BELGA
Charles Michel bij de herdenking in Maalbeek.Beeld BELGA

Schumanplein

Na het eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag in Maalbeek heeft premier Michel om 10 uur ook nog bloemen neergelegd aan het monument in de Wetstraat, in de voetgangerszone tussen het Schumanplein en het Jubelpark, dat bij de eerste verjaardag van de aanslagen onthuld werd. De plechtigheid werd bijgewoond door de vicepremiers Jan Jambon en Didier Reynders, minister van Justitie Koen Geens en door een delegatie parlementsleden.

Vanaf 11 uur vond in de vertrekhal van Brussels Airport een tweede herdenkingsmoment plaats, georganiseerd door de slachtofferorganisaties.