© REUTERS

Gouden horloge van de ‘rijkste man van de Titanic’ brengt bijna 1,5 miljoen euro op

Een gouden zakhorloge, gevonden op het lichaam van de rijkste man die mee reisde op de Titanic, is zaterdag verkocht voor een recordbedrag van bijna 1,5 miljoen euro.

lto
Bron: PA, The Guardian

De horloge van zakenman John Jacob Astor, die verkocht werd aan een particuliere verzamelaar in de VS, is de duurst geveilde memorabilia in de geschiedenis van de Titanic. Dat meldt veilingbureau Aldridge & Son in Devizes, Wiltshire.

De oorspronkelijke eigenaar van het horloge, zakenman John Jacob Astor, overleed in 1912 op 47-jarige leeftijd toen de Titanic zonk. Vlak voor hij overleed, zag Astor zijn kersverse vrouw Madeleine nog in een reddingsboot.

“Astor staat bekend als de rijkste passagier aan boord van de RMS Titanic en werd beschouwd als een van de rijkste mensen ter wereld op dat moment, met een nettovermogen van ongeveer 87 miljoen dollar, gelijk aan enkele miljarden dollars vandaag”, zegt veilingmeester Andrew Aldridge aan persbureau PA.

LEES OOK. Deur uit omstreden slotscène ‘Titanic’ verkocht voor 718.000 dollar

“Om 23.40 uur op 14 april 1912 raakte de Titanic een ijsberg en begon water te maken. Astor geloofde eerst niet dat het schip in groot gevaar was, maar later bleek dat ze aan het zinken was en de kapitein was na middernacht begonnen met een evacuatie, dus hielp hij zijn vrouw in reddingsboot 4.” Astor zou het laatst gezien zijn terwijl hij een sigaret rookte en een praatje maakte met een medepassagier.

Madeleine Astor overleefde de ramp en het lichaam van haar man werd op 22 april - zeven dagen later - niet ver van waar de Titanic zonk, geborgen. Toen werd ook zijn 14-karaats gouden Waltham zakhorloge gevonden. Daarop stonden zijn initialen ‘JJA’ gegraveerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Blijvende fascinatie

Het vorige hoogste bedrag dat werd betaald voor Titanic artefacten was 1,3 miljoen euro voor een viool die werd bespeeld toen het schip zonk. Een voorwerp dat in 2013 bij hetzelfde veilinghuis werd verkocht.

Een woordvoerder van de veilingmeesters zei dat de 1,5 miljoen inclusief kosten en belastingen was, en betaald wordt door de koper. De koffer van de viool werd zaterdag op dezelfde veiling verkocht als het zakhorloge voor 425.000 euro, ook weer inclusief kosten en belastingen.

LEES OOK. Kate Winslet vond bekendheid na ‘Titanic’ verschrikkelijk: “Ik hoopte dat het zou overgaan”

Veilingmeester Andrew Aldridge vertelde dat de prijzen die de Titanic memorabilia tijdens de veiling opbrachten “absoluut ongelooflijk” waren.

“Ze weerspiegelen niet alleen het belang van de artefacten zelf en hun zeldzaamheid, maar ze tonen ook de blijvende aantrekkingskracht en fascinatie voor het Titanic-verhaal. 112 jaar later praten we nog steeds over het schip, de passagiers en de bemanning”, aldus Aldridge.

De viool werd voor 1,3 miljoen euro verkocht.© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER