© Billy Herman

Sloeg wolvin Naya toe in Meerhout? “Alles wijst op wolvenaanval”

Het lijkt erop dat de recent gesignaleerde wolvin Naya zijn eerste slachtoffers in Vlaanderen heeft gemaakt. In Meerhout werden in de nacht van vrijdag op zaterdag twee schapen gedood na een vermeende aanval van een dier. “Alles wijst erop dat het hier om een wolvenaanval gaat.”

rrln

Het Meldpunt Wolven ontving zaterdagochtend een oproep van een boer uit Meerhout. Drie van zijn schapen waren de nacht ervoor aangevallen. Twee van hen overleefden het niet. De derde kon op het nippertje gered worden door een operatie ter plaatse, meldt Landschap vzw, de natuurvereniging achter het Meldpunt Wolven in een persbericht.

Dezelfde dag werden ter plaatse nog DNA-stalen genomen. Het resultaat van dat onderzoek moet nog worden afgewacht, zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) aan onze redactie. Maar “voorlopig wijst alles op een echte wolvenaanval: de manier waarop de schapen gedood zijn – met een halsbeet – en de bijna chirurgische precisie waarmee de aanvaller zich tegoed heeft gedaan aan één van de karkassen, maar ook wolvensporen die werden gevonden op de oever van een pas geruimde beek in de buurt”, aldus Jan Loos van Landschap vzw.

“Deze wolvenaanval is de eerste in Vlaanderen en daarmee een spijtige primeur”, klinkt het nog.

Naya

De wolvin, die Naya wordt genoemd, is bijna drie weken op Vlaamse bodem. Ze leek op het militair domein van Leopoldsburg-Beringen een voorlopig leefgebied te hebben gevonden, maar mogelijk zocht ze een lekker hapje iets verder op. De afstand tussen Meerhout en het domein is amper 20 kilometer. Geen probleem voor wolf, die makkelijk 50 kilometer op een dag aflegt, aldus Van Mulyme nog.

De stappen van Naya kunnen worden getraceerd dankzij een gps-band van onderzoekers uit Duitsland. Die data komt echter met een vertraging binnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER