Tomorrowland, vrijdag 21 juli 2023
Foto: Belga

Geen uitzondering op herbruikbare bekers voor Tomorrowland

Er komt voor geen enkel groot zomerfestival een uitzondering op het gebruik van herbruikbare bekers, ook niet voor Tomorrowland. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Tomorrowland is een fantastisch festival dat meteen ook een kleine multinational is. Met zo'n naam en faam hoor je een voorvechter te zijn van een goed milieubeleid", zegt ze in een persbericht.

Sinds juni vorig jaar mag er op evenementen enkel nog drank geserveerd worden in herbruikbaar materiaal, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator een systeem voorziet dat minstens 95 procent van die eenmalige recipiënten inzamelt voor recyclage.

In overgangsjaar 2023 was een uitzondering mogelijk als een evenement nog wegwerpbekers in stock had. Vanaf 1 januari is een uitzondering enkel mogelijk wanneer aangetoond is dat er geen milieuwinst zou zijn. "De meeste organisatoren zijn zich daarvan bewust en ook de grote festivals lieten weten met herbruikbare bekers te werken in 2024", aldus Demir.

Ook Tomorrowland moet volgen

Tomorrowland vroeg de voorbije maanden toch een uitzondering aan. Die werd in februari en maart al geweigerd, en nu weigert Demir een 3e keer.

Volgens de minister heeft Tomorrowland de mogelijkheden onvoldoende verkend en probeerde de organisatie "met één mail van één bekerleverancier en één mailconversatie met derden" aan te tonen dat ze niet in staat is herbruikbaar te gaan. "Volgens een analyse van OVAM klopt dat niet. Het feit dat andere grote festivals wél herbruikbaar gaan, wijst in dezelfde richting", aldus Demir.

Ik wil niet de indruk wekken strenger te zijn voor lokale (jeugd)verenigingen dan voor grote bedrijven

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir

"Al meer dan een jaar weet elke organisator wat de wetgeving is en het lijkt me niet opportuun om een uitzondering te geven aan één organisatie, terwijl dat alle andere organisatoren klaarblijkelijk wél voldoende initiatieven namen om aan de wetgeving te voldoen."

"Nog minder wil ik de indruk wekken strenger te zijn voor lokale (jeugd)verenigingen dan voor grote bedrijven. Ik bevestig dan ook voor de 3e keer de wetgeving, zonder uitzondering", besluit de minister.

Meest gelezen