© Jan boey

Zeescouts wil nieuwe groep starten

Scouts en Gidsen Vlaanderen

wil tegen 1 september 2019

een afdeling zeescouts opstarten in Willebroek. Met een infoavond op zaterdag 9 maart wil de

vereniging jongeren overtuigen

om mee in de leidingsploeg

te stappen.

Jan Boey

Momenteel telt Scouts en Gidsen Vlaanderen tien zeescoutinggroepen. “Een zeescout doet allerlei activiteiten op water, zoals zeilen en roeien, maar ook typische scoutsactiviteiten zoals sjorren en spelen in het bos”, vertelt zeescout Vincent Schoenaers (29).

De oprichting van de nieuwe groep in Willebroek kadert in het grotere project ‘Scouting op de groei’. Met dat project zet de nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen in op de ondersteuning van nieuwe groepen. De aanhoudende groei van het ledenaantal, met jaarlijks zo’n 1.500 nieuwe scouts en momenteel 83.500 leden in totaal, zorgt er namelijk voor dat bestaande groepen soms volzet raken.

“Daarom wil de organisatie nieuwe groepen creëren en de opstart ervan ondersteunen op plaatsen waar op dit moment nog geen scoutsgroepen zijn, waar nood is aan jeugdbeweging en/of waar bestaande groepen wachtlijsten of ledenstops hebben”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Met ‘Scouting op de groei’ willen we de druk op groepen verlichten en de kwaliteit van elke groep waarborgen.” Het project wordt dit jaar nog volop verder voorbereid. De brede lancering ervan staat gepland in september 2019.

Blinde vlek

“De zuidkant van Antwerpen is een blinde vlek wat scouting betreft. Er is in Willebroek potentieel van Mechelen tot de Rupelstreek. We hebben hier waterplassen zoals Hazewinkel, De Bocht van Sport Vlaanderen, de Rupel en de Willebroekse vaart”, verduidelijkt Schoenaers.

Scouts en Gidsen Vlaanderen houdt haar eerste infovergadering op 9 maart met als doel om toekomstige leiders te lokken. De initiatiefnemers hopen op voldoende belangstelling en zijn op zoek naar verantwoordelijke jongeren met een gezonde interesse in jeugdwerking, kennis van speelpleinwerking en/of van zeilen. “We leiden de geïnteresseerden hoe dan ook op via ‘instapweekends’”, legt zeescout Lieve Troch uit.

Starten bij de zeescouts kan voor kinderen vanaf 6 tot 8 jaar (zeehondjes). De groep die daarop volgt, is de zeewelpen. Vanaf 11 jaar gaan de kinderen naar de scheepsmakkersgroep en wordt er steeds meer met zeilboten en roeisloepen gewerkt, waarbij het groepsgevoel en de samenwerking centraal staan. De zeescouts zullen met de Vlaamse watersportdag op zaterdag 25 mei in Willebroek prominent aanwezig zijn.

Infoavond op zaterdag 9/3 om 19u, Grote Bergen 54, achteraan zeilvijver De Bocht in Heindonk (Willebroek).