© HBvL

Limburgse school verbiedt verkleedpartij rond genderswitch na outing Sam Bettens: “Betuttelend en overdreven”

Ophef in het Heilig-Grafinstituut in het Limburgse Bilzen, waar de directie dinsdag besliste om de verkleeddag rond genderswitch van de laatstejaars halsoverkop te annuleren. “Gelet op de actualiteit (de outing van Sam Bettens, red.) mag dit thema in geen geval op een carnavaleske manier worden gebracht”, klinkt het bij de directie.

Ruben Steegen

De laatste volledige schoolweek voor de start van de examens gaan de laatstejaars van het Heilig-Grafinstituut traditioneel verkleed naar school. “Elke dag in een ander thema, op die manier nemen ze op een leuke manier afscheid van hun middelbare school”, weet een van de ouders.

Maandag zaten de zesdejaars in hun pyjama op de schoolbanken en dinsdag stond in het teken van de nineties. “Woensdag wat het de beurt aan de grote genderswitch”, vertellen zesdejaars Inasse Boudou (18) en Laura Raddoux (17). “De jongens zouden zich als meisje verkleden en omgekeerd, maar zover is het helaas nooit gekomen.”

Dinsdagavond kregen de leerlingen en hun ouders plots een mailtje van de directie in de bus met de mededeling dat ze woensdag in geen geval verkleed naar school mochten komen. “Het thema genderswitch kan niet”, klonk het in niet mis te verstane woorden. “Genderidentiteit is voor ons een thema dat in alle ernst zijn plaats moet krijgen en mag in geen geval op een carnavaleske - en voor sommige mensen erg kwetsende - manier worden gebracht. Het is deze week een actueel item dat we enkel met de nodige waardigheid en op een integere manier besproken willen zien.” Ook de marginale vrijdag werd in één weg geschrapt, zonder voorafgaand overleg met de scholieren.

Taboe

“Betuttelend en overdreven politiek correct”, reageert een mama van een van de leerlingen, die niet te spreken is over de beslissing. “De school creëert een taboe waar er geen is. Ik merk aan mijn kinderen dat hun generatie heel open met seksualiteit en genderidentiteit omgaat. Zonder schroom of vooroordelen. Het verkleedpartijtje van woensdag was ludiek, zonder de minste intentie om iemand te kwetsen.”

De laatstejaars verenigden zich dinsdag massaal op Facebook om een protestactie te organiseren. “We zijn woensdag met alle zesdejaars in onze zwarte Chrysostomosoutfit en met gele hesjes en protestborden samen de schoolpoort binnengewandeld om ons ongenoegen duidelijk te maken”, vertellen Inasse en Laura, die benadrukken dat het nooit de bedoeling was om iemand te kwetsen. “We hebben met het hele jaar gestemd over mogelijke verkleedthema’s en zo zijn we bij genderswitch uitgekomen. Enkele van onze jaargenoten zijn zelf genderneutraal, en wij hebben hen op voorhand gevraagd of dit ok was voor hen. Dat de directie vervolgens een dag op voorhand haar veto stelt, toont aan dat de school ons niet serieus neemt en als kleine kinderen behandelt.”

© HBvL

Ernstig debat

Adjunct-directeur Marianne Sohl benadrukt dat er geen sprake is van censuur, maar dat het thema een debat in alle ernst vraagt. “Hier lopen verschillende leerlingen school die onzeker zijn over hun genderidentiteit. Die jongeren hebben wij het afgelopen jaar zo goed mogelijk begeleid. Door nu een verkleedpartij te organiseren waarbij jongens zich als meisjes verkleden en omgekeerd, trek je het thema in het belachelijke. Gelet op de actualiteit vinden wij zo’n verkleeddag daarom ongepast.”

Hoewel er op voorhand geen klachten waren, stipt de adjunct-directeur aan dat verschillende leerlingen achteraf aan de directie hebben toevertrouwd dat ze zich onder druk voelden gezet om mee te doen. “Het klopt dat wij deze beslissing zonder overleg hebben genomen, maar de leerlingen hebben ook niet op voorhand met ons samengezeten over de verkleedweek. Andere jaren gebeurde dat wel. Daardoor kenden we pas maandag de thema’s. Normaal zijn er ook maar drie verkleeddagen, vandaar dat we de marginale vrijdag hebben geschrapt.”

Het protest van de zesdejaars toont volgens Sohl wel mooi hun engagement en verbondenheid aan. “Ze mogen het niet eens zijn met onze beslissingen, en we hebben die protestactie daarom ook bewust laten doorgaan. Leerlingen die met bommetjes hebben gegooid, gaan we ook niet bestraffen. Als directie gaan we graag in debat met de scholieren, maar we blijven achter onze beslissing staan.”

Filosoof: “Op hol geslagen politieke correctheid”

Volgens filosoof Maarten Boudry (UGent) is de reactie van de directie een schoolvoorbeeld van “op hol geslagen politieke correctheid.”

“Als er geen klachten waren van leerlingen, illustreert de beslissing van de directie één van de hoofdkenmerken van doorgeslagen politieke correctheid: de proactieve bekommernis om slachtoffers die daar niet om hebben gevraagd en misschien niet eens bestaan.”

Ook de ophef rond de Jupilercampagne, waarin de brouwer Sam Bettens op een pintje trakteerde, is wat Boudry betreft compleet onschuldig. “Iedereen ziet toch dat dit gedaan is met een dikke, vette knipoog? Alsof Jupiler bewust de helft van de consumenten zou wegjagen? De ironie wil trouwens dat transgenders zelf vaak uitgesproken genderstereotiep, en dus cliché bevestigend gedrag vertonen. Precies omdat ze zich erkend willen zien als man of vrouw.”