media

Mediabedrijf van Donald Trump zet stap naar streaming

© ap

Trump Media & Technology Group begint met video. Eerst komt er livestreaming in de Truth Social-app, later volgt een aparte streamingapp voor onder meer nieuws, religieuze programma’s, films, documentaires en “andere inhoud die is gecanceld of die door andere platforms wordt onderdrukt”.

Dominique Deckmyn

Bij de oprichting van Trump Media & Technology Group (TMTG) in 2021 waren al plannen aangekondigd voor zowel een sociaal netwerk (Truth Social) als een streamingdienst. Een verrassing is het dus niet, maar dinsdag maakte het bedrijf van Donald Trump bekend dat de lancering er nu echt aan komt. Al werden nog geen datums of namen van videomakers genoemd.

De voorbije zes maanden is de onderliggende technologie getest, zegt het bedrijf. In eerste instantie zal er video te streamen zijn in de Truth Social app. Later zou er een aparte app komen en in een derde fase zou de video ook op tv te bekijken zijn.

In een persbericht zegt TMTG-ceo Devin Nunes dat het bedrijf een thuis wil bieden aan “nieuws en entertainment van hoge kwaliteit die door andere kanalen worden gediscrimineerd”. “Er is veel geweldige content die simpelweg geen publiek vindt om onrechtvaardige redenen en we willen die makers laten weten ze weldra een platform zullen hebben waar ze zeker niet zullen worden gecanceld”, aldus Nunes.

De plannen klinken erg gelijkaardig aan die van X, het voormalige Twitter: eigenaar Elon Musk wil zijn app ook uitbouwen tot een videoplatform en oogt net als TMTG vooral naar rechtse opiniemakers die zich elders gecanceld voelen. X kan daarbij wel vertrekken van een veel grotere gebruikersbasis dan Truth Social. Musk kon trouwens al voormalig Fox News-goudhaantje Tucker Carlson binnen halen.

TMTG wil blijkbaar wel breed gaan met “nieuwsnetwerken, religieuze kanalen, familievriendelijke inhoud waaronder films en documentaires en andere inhoud die is gecanceld, risico loopt om te worden gecanceld of onderdrukt wordt door andere platforms en diensten.”

Nieuwe aandelen

Truth Social is allerminst een daverend succes, maar toch schoot de aandelenkoers van TMTG vorige maand aanvankelijk steil omhoog bij de start van de beursnotering.

Een aandeel TMTG noteerde zelfs even aan 66 dollar, maar is intussen meer dan gehalveerd. De weinig florissante cijfers van het bedrijf die bekend raakten, droegen bij tot die neergang: in 2023 werd 58 miljoen dollar verlies geboekt op een omzet van amper 4,4 miljoen.

Maandag maakte het bedrijf bekend dat het nieuwe aandelen naar de beurs zal brengen om aan vers geld te geraken. Dat zou de waarde van de huidige aandelen verdunnen, wat de koers maandag nog eens 18 procent lager duwde. De aankondiging over de nakende start met video, dinsdag, kon daar weinig aan verhelpen.

Donald Trump is voor bijna 60 procent eigenaar van TMTG. Hij kan die aandelen niet verkopen tot september, tenzij hij toelating krijgt van de raad van bestuur. Op de piek was zijn aandeel in het bedrijf op papier 5 miljard dollar waard.