Afzetting van Zuid-Koreaanse president Yoon bevestigd door Grondwettelijk Hof
© AP
Het Grondwettelijk Hof van Zuid-Korea heeft de afzetting van de geschorste president Yoon Suk-yeol vrijdag unaniem bevestigd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Het vonnis gaat meteen in. Dat betekent dat er binnen de zestig dagen nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden.
Yoon is de tweede afgezette president in de geschiedenis van het land. Hij had in de nacht van 3 op 4 december tot grote verrassing van velen de staat van beleg afgekondigd in zijn land. Enkele uren later moest het staatshoofd onder druk van het parlement en straatprotesten de krijgswet alweer intrekken. Hij werd op 14 december afgezet door het parlement, maar bleef intussen officieel wel president, tot het Grondwettelijk Hof de beslissing van het parlement zou bevestigen. Dat is nu dus ook gebeurd.
Tegen Yoon werden verschillende arrestatiebevelen uitgevaardigd, omdat hij drie dagvaardingen voor verhoren had genegeerd. Uiteindelijk kon hij op 15 januari, na een eerdere vruchteloze poging, gearresteerd worden door onderzoekers van het Zuid-Koreaanse agentschap voor corruptiebestrijding (CIO). Hij had zich verschanst in zijn residentie, waar hij beschermd werd door leden van de presidentiële veiligheidsdienst (PSS) en aangemoedigd werd door ongeveer 6.500 aanhangers.
© EPA-EFE
“Opstand ontketenen”
Yoon werd in beschuldiging gesteld. Hijzelf, zijn voormalige minister van Defensie Kim Yong-hyun en anderen zouden een opstand hebben willen ontketenen door ongrondwettelijk en illegaal – zonder duidelijke tekenen van oorlog, gewelddadig conflict of een nationale crisis – de noodtoestand uit te roepen. Daarnaast zou hij militairen naar het parlement gestuurd hebben om parlementsleden ervan te weerhouden om de staat van beleg terug te fluiten. Tot slot zou hij plannen gehad hebben om belangrijke oppositiefiguren op te pakken.
Voor het Grondwettelijk Hof ontkende hij al dat hij uit was op een opstand en had hij het over “een verzonnen plan” van de oppositie. Zijns inziens werd Zuid-Korea geconfronteerd met “een existentiële crisis”. Daar is het Grondwettelijk Hof het dus niet mee eens. “De negatieve effecten voor de grondwettelijke orde en de gevolgen van de schendingen van de wet door de beklaagde zijn ernstig, waardoor de voordelen van het beschermen van de grondwet door de beklaagde af te zetten vele malen groter zijn dan de nationale verliezen door het afzetten van de president”, zegt rechter Moon Hyung-bae vrijdag.
Land verdeeld
De regerende People Power Party zegt bij monde van voorzitter Kwon Young-se dat ze de uitspraak van het Grondwettelijk Hof “plechtig aanvaardt en nederig respecteert”. De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij of Minju-partij, spreekt van een “overwinning van het volk”.
© AP
Waarnemend president Han Duck-soo, die zelf het onderwerp was van een afzettingsprocedure die door het Grondwettelijk Hof echter werd verworpen, verzekert in een televisietoespraak dat hij ervoor zal zorgen “dat er geen vacuüm ontstaat op het gebied van nationale veiligheid of buitenlandse zaken, en dat het land een stevige en standvastige veiligheidspositie behoudt”.
De afzettingsprocedure tegen Yoon heeft het land verdeeld: voor- en tegenstanders demonstreren al weken.
Verwacht wordt dat de nieuwe verkiezingen op 3 juni zullen vallen.
© AFP