Direct naar artikelinhoud
NieuwsGiro

Olav Kooij haalt eerste sprintzege in de Giro binnen

Olav Kooij haalt eerste sprintzege in de Giro binnen
Beeld REUTERS

Olav Kooij (22) heeft zijn eerste rit in een grote ronde gewonnen. De Nederlander van Visma-Lease a Bike versloeg Jonathan Milan in een prangend sprintje. Jhonatan Narváez leek met een late aanval aan het langsgte eind te trekken, maar hij werd in extremis gegrepen. Tim Merlier moest vrij vroeg afhaken en sprintte dus niet mee.

Video wordt geladen...

Op het eerste zicht leek de etappe naar Napels een kolfje naar de hand van de sprinters, maar door de heuvelachtige finale kon de vroege vlucht wel eens ver raken. Het was ijdele hoop, want meteen na het wapperen van de vlag begonnen Maestri en Pietrobon aan een Trofeo Baracchi. Verschillende renners wilden nog de oversteek maken, maar Alpecin-Deceuninck liet niemand meer wegrijden in dienst van Kaden Groves.

De twee Italianen van Polti-Kometa reden zich in de kijker, maar ze werden voortdurend binnen schot gehouden. Op de Monte di Procida, de enige officiële helling van de dag, moest Merlier zoals verwacht de rol lossen. Zijn valpartij in de tijdrit heeft hem duidelijk geen deugd gedaan. “Ik ondervind redelijk wat hinder”, vertelde de Oost-Vlaming voor de start. “Vooral mijn lies doet veel pijn. Ik hoop dat de rustdag van morgen wonderen doet.”

Door het afhaken van Merlier rook ene Julian Alaphilippe zijn kans. Met een knappe inspanning ging hij samen met Nicola Conci, die als waakhond werd meegestuurd door Alpecin-Deceuninck, op en over de twee koplopers. Enkele renners, waaronder Kevin Vermaerke, haakten hun wagonnetje aan.

Samen met Ewen Costiou zette de tweevoudige wereldkampioen een nieuwe aanval op poten. Maar op het laatste oplopende stuk van de dag plaatste Narváez een geweldige versnelling. De Ecuadoriaan ging op en over Alaphilippe. De pion van Ineos leek, net als in de openingsetappe, het zegegebaar te mogen maken. Maar hij werd gegrepen in de allerlaatste meters. Het waren Jasper Stuyven en rozetruidrager Tadej Pogacar dat het peloton terugbrachten. Cian Uijtdebroeks bracht Olav Kooij mee in positie en die werkte het knap af.

Kooij verwees Jonathan Milan en Sebastian Molano naar de dichtste ereplaatsen. Voor de jonge Nederlander is het meteen raak in zijn eerste grote ronde.