Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump dreigt grens Mexico af te sluiten om migrantenkaravaan te weren

Politieagenten in Guatemala proberen migranten uit Honduras te verhinderen om naar de grens met Mexico te trekken.Beeld AFP

President Trump dreigt de grens met Mexico te sluiten en het leger te sturen als dat land er niet in slaagt om een karavaan van zo’n drieduizend migranten uit Honduras te stoppen. Trump dreigt fors en zet zijn succesvolle verkiezingsbelofte weer in, nu voor de senaatsverkiezingen op 6 november.

Bij de zuidgrens van Mexico met Guatemala zijn de afgelopen tijd duizenden migranten aangekomen uit Honduras. Velen zijn lopend de rivier Suchiate in Guatemala overgestoken en wachten nu op het moment dat ze als groep de grens kunnen passeren. Enkele groepjes migranten, vluchtend voor geweld en armoede, zijn de grens al over en reizen nu door Mexico richting Amerikaanse grens.

De 22-jarige Jonathan Perales is net met zijn vrouw Heidy en dochtertjes van 2 en 4 jaar oud aangekomen in het Guatemalteekse grensstadje Tecun Uman. Hun laatste geld hebben ze aan een busreis besteed. “Het was een groot offer, maar het is allemaal om een beter leven te krijgen”, zo zei hij tegen het persbureau AP. “Nu zijn we nat, uitgeput en hebben we geen plaats om te slapen.”

De migranten reisden vanuit Centraal-Amerika door een modderige jungle en woonbuurten. Velen dragen zowel rugzakken als baby’s. In Guatemala-Stad houden ze vaak eerst een pauze in een van de opvangplaatsen, om dan ’s morgens vroeg te vertrekken richting Mexico. De dichtstbijzijnde grens is dan nog zo’n 177 kilometer ver.

“Als het niet lukt, proberen we hetzelfde gewoon weer opnieuw”, zegt Gustavo Perez, een bouwvakker uit Honduras die tijdelijk in een opvangplek in Guatemala-Stad huist. “Wij hopen vooral dat de VS ons in deze grote karavaan wel binnenlaten”, zo voegt hij daaraan toe.

‘Wij hopen dat de VS ons in deze grote karavaan wel binnenlaten’
Gustavo Perez, Hondurese migrant in Guatemala-Stad

Rechten

De migranten worden vanuit Mexico toegesproken over hun rechten. Ze kunnen asiel aanvragen in Mexico of ze moeten geldige documenten kunnen overleggen om er te mogen werken. Anders moeten ze terug naar huis. Mexico heeft de hulp van vluchtelingenorganisatie UNHCR ingeroepen om de asielprocedures te begeleiden en asielzoekers eventueel te herplaatsen  naar derde landen. 

Mexico staat onder grote druk om de migrantenkaravaan tegen te houden. De nieuwe president Andres Manuel Lopez Obrador, die in december aantreedt, wil een humane houding tegenover migranten laten zien. Tegelijkertijd wil hij Amerika te vriend houden om te voorkomen dat Trump zijn dreigement uitvoert en de grens sluit. In dat geval zou de miljardenhandel tussen de VS en Mexico stilvallen.

Twitter bericht wordt geladen...

Obrador spreekt dan ook vooral sussende woorden. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat beide landen tot een akkoord kunnen komen. “We zullen onze relatie met de VS verzorgen. Het is voor ons erg belangrijk dat dit een vriendschappelijke relatie is”, zegt Obrador.

Maar Trump, die van het stoppen van immigratie vanuit Mexico een verkiezingsbelofte maakte en al beloofde een muur te bouwen tussen beide landen, liet weten dat hij de grenskwestie belangrijker vindt dan de nieuwe handelsdeal met Mexico. De president is gefrustreerd omdat het Congres de bouw van zijn muur niet volledig kan sponsoren. Hij zet daarom in op het leger om de grens te bewaken. “De aanvallen op ons land aan de zuidelijke grens moeten stoppen”, liet hij al weten.

‘De aanvallen op ons land aan de zuidelijke grens moeten stoppen’
Donald Trump, VS-president

Gesponsord

Op een verkiezingscampagne in Montana suggereerde Trump dat de Democraten de karavaan hebben gesponsord, “omdat ze denken dat migranten die het land in weten te komen op de Democraten stemmen. Er is veel geld naar mensen gegaan om hen ervan te overtuigen om tegen verkiezingsdag op zes november naar de grens te komen”, zegt de president.

President Trump heeft geen bewijs voor deze theorie. Alom wordt aangenomen dat hij zelf de migrantenkaravaan aangrijpt om dit thema voor electoraal gewin in te zetten. De karavaan is een jaarlijks ritueel dat georganiseerd wordt door hulporganisaties om migranten veilig te laten reizen. In april dreigde Trump al om de grens met Mexico te sluiten. Een stoet migranten was toen op weg naar de grens.