Direct naar artikelinhoud
Sp.a

Crombez: ‘Planbureau bevestigt: minimumpensioen 1.500 euro is betaalbaar’

John Crombez.Beeld BELGA

Het Planbureau moet nog komen met zijn doorrekening van de partijprogramma’s, maar sp.a-voorzitter John Crombez heeft nu al bekendgemaakt dat zijn plannen ‘betaalbaar en uitvoerbaar’ zijn. 

De sp.a verzamelde zaterdag in Jour de Fête, het restaurant van Gents gemeenteraadslid Bruno Matthys, voor de aftrap van de campagne. Partijvoorzitter John Crombez (sp.a) maakte er zijn partijgenoten duidelijk dat deze verkiezingen in het teken staan van sociale zekerheid. Hij riep hen op om de komende weken massaal campagne te voeren. “We hebben nog 36 dagen om het verschil te maken”, zei hij.

Een van de speerpunten is dat iedereen met een loopbaan van 42 jaar minstens een pensioen van 1.500 euro moet krijgen. Maar de kosten van de vergrijzing wegen nu al zwaar door in de begroting. Is zo’n minimumpensioen wel realistisch? Absoluut, zegt Crombez. “Het voorstel is intussen doorgerekend door het Planbureau, en guess what? Het is betaalbaar én uitvoerbaar.” 

Ook het sp.a-voorstel om werkenden minstens 1.500 euro per maand te laten verdienen, is volgens de voorzitter doorgerekend en goedgekeurd door het Planbureau. Net zoals het plan om de lange wachtlijsten in de zorg volledig weg te werken. “Dat anderen de komende weken dus niet komen zeggen dat de oplossingen van socialisten onhaalbaar of onbetaalbaar zijn.”

Dat Crombez nu al uitpakt met de zegen van het Planbureau, is opmerkelijk. Dat komt pas vrijdag naar buiten met de doorrekeningen van de partijprogramma’s. Tot dan bestaat er tussen de politieke partijen een akkoord om de cijfers niet bekend te maken. Crombez houdt zich aan die afspraak. Maar met zijn interpretatie is de toon intussen wel gezet.