© Getty Images

Meer dan een kwart van de Belgische bijen overleefde 2023 niet

Meer dan een kwart van de Belgische bijen heeft 2023 niet overleefd. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) maandag op Wereldbijendag.

Bron: BELGA

Het FAVV bezoekt de Belgische imkers drie keer per jaar om de bijensterfte op te volgen: een keer in het najaar wanneer de kolonies zich voorbereiden op de winter, eens in het voorjaar wanneer de bijen naar voeding zoeken en een derde bezoek in de zomer wanneer de bijen actief zijn.

In 2022-2023 werden zo 179 bijenstanden, goed voor 742 kolonies, gecontroleerd. Uit de controles bleek dat 27,2 procent van alle bijen was gestorven. Dat is een stijging met 5,4 procentpunt in vergelijking met het jaar voordien.

De varroamijt blijft de grootste doodsoorzaak, maar ook Europees vuilbroed greep in 2023 om zich heen. Zo werden in 2023 twintig haarden vastgesteld, in vergelijking met slechts vier het jaar voordien. Mede daardoor steeg het sterftecijfer van de Belgische bijen voor het tweede jaar op een rij.

Bloemen in plaats van gazon

Om de massale sterfte van de bijen een halt toe te roepen, doet het FAVV ook een oproep aan iedereen. “Kies voor een bloemenperk in plaats van een gemaaid gazon. Zo geef je de tuin niet alleen een natuurlijke charme, maar voor bijen levert dit een enorme bron aan voedsel”, aldus woordvoerder Hélène Bonte. “Plant bij voorkeur honingdragende planten in je tuin of op je balkon, zoals kornoelje. Voorzie ten slotte op warme dagen schaaltjes met water en kiezelsteentjes, zodat de bijen kunnen drinken zonder te verdrinken. Ook de vogels zullen hiervan kunnen meegenieten: twee vliegen in een klap!”

Ons land telde in 2023 10.428 imkers, waarvan het grootste deel in Vlaanderen (6.045).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer