© BELGA

Maand na explosie Paardenmarkt: niemand meer in het ziekenhuis

Ruim een maand na de explosie op de Paardenmarkt heeft het laatste slachtoffer het ziekenhuis verlaten. Het onderzoek naar de oorzaak is nog aan de gang.

sam reyntjens

Ter hoogte van de huisnummers 99-101-103 op de Paardenmarkt in de Antwerpse studentenbuurt hebben hekken de brandweerwagens vervangen. Op maandag 15 januari om 21.29u vernielde een explosie in een klap drie gebouwen. Veertien gewonden werden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. De dag na de explosie werden onder het puin de lichamen van twee dodelijke slachtoffers gevonden. Paul Van Laerhoven (39) en Sahil Noor Ahmad (26) konden niet meer gered worden.

“Alle gewonden hebben het ziekenhuis ondertussen verlaten”, zegt dokter Winne Haenen, federaal gezondheidsinspecteur. “De afgelopen maand is er ook veel aandacht besteed aan de nazorg voor de hulpverleners.”

Eigenaars beslissen

De site op de Paardenmarkt ligt er ondertussen verlaten bij. “We hebben de getroffen gebouwen zo goed en zo kwaad als mogelijk afgebroken om de veiligheid te verzekeren”, legt Antwerps rampencoördinator Bart Bruelemans uit. Een aannemer zorgde voor de nodige stabilisatie van de aanpalende panden. Wat er verder met de site zal gebeuren en wanneer de verdere afbraak plaatsvindt, is aan de eigenaars om te beslissen. Zij waren niet bereikbaar.

Het onderzoek naar de oorzaak van de explosie is ondertussen bezig. Deskundigen bekijken of dat het – zoals de eerste vaststellingen aantoonden – inderdaad om een gasexplosie ging en of er een menselijke fout of verantwoordelijkheid aan die explosie vooraf gegaan is.

“Het deskundigenonderzoek is nog niet afgerond, dus er is nog niets bekend over de oorzaak”, zegt ook parketwoordvoerster Christel Minne.