© BELGA

© Belga

© Belga

© Belga

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ontploffing op Paardenmarkt: dit weten we al

In een pand op de Antwerpse Paardenmarkt heeft maandagavond rond 21.30u een zware explosie plaatsgevonden. Dinsdagochtend zijn twee personen van onder het puin gehaald. Beide slachtoffers zijn overleden. Veertien mensen raakten gewond, van wie vier met zware verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Eén man van 34 jaar verkeert in levensgevaar. Over de oorzaak is nog niets bekend. Drie gebouwen zijn zo goed al volledig vernield.

adb, il

LEES OOK: Explosie Paardenmarkt: hulpdiensten zoeken nog persoon onder puin, 14 mensen naar ziekenhuis

De explosie vond maandagavond plaats rond 21.30u. De hulpdiensten zijn meteen met groot materieel en veel mensen ter plaatse gekomen om de hulpverlening te starten. De operationele coördinatiefase werd afgekondigd. Zowel de brandweer, de medische diensten, de politie en de civiele bescherming kwamen ter plaatse om de reddingsactie te starten.

Het gebouw op nummer 101, met daarin onder meer het Italiaanse restaurant Primavera, stortte zo goed als volledig in. Verschillende aanpalende gebouwen (huisnummers 99 en 103) raakten ook zwaar beschadigd.

Er vielen verscheidene gewonden. Vier van hen konden snel na de explosie al door de brandweer van onder het puin gehaald. Drie andere slachtoffers, onder wie een kind, konden niet meteen bevrijd worden omdat ze onder de brokstukken bedolven zaten of moeilijk te bereiken waren.

Veertien personen liepen verwondingen op: één van hen - een man van 34 jaar - werd in kritieke toestand naar het universitair ziekenhuis gevoerd, vijf mensen liepen ernstige verwondingen op en acht anderen zijn met lichte verwondingen afgevoerd. Er is ook één inspecteur van de politie lichtgewond geraakt bij het incident. Hij is drie dagen arbeidsongeschikt.

Dinsdagochtend werd twee slachtoffers van onder het puin gehaald. Ze zijn allebei overleden.

Tot nu is er van één persoon niets meer vernomen na de explosie. Daarom hebben de civiele bescherming en de brandweer de hele nacht met de grootste voorzichtigheid de situatie beveiligd om de reddingswerkers in zo veilig mogelijke omstandigheden naar de mogelijke slachtoffers te laten zoeken. Hiervoor is een grote grijpkraan opgevorderd die de werken onder toezicht van de brandweer en de civiele bescherming uitvoerde.

Sociale media

Bewoners van de zwaarst beschadigde panden kunnen niet terug naar huis en worden opgevangen. Heel wat studenten – die midden in de examenperiode zitten – boden via sociale media slaap- en studieplaatsen aan.

De Universiteit Antwerpen laat weten dat mondelinge examens uitgesteld kunnen worden, maar dat schriftelijke examens gewoon doorgaan. Getroffen studenten kunnen die eventueel wel op de inhaaldag op het einde van de examenperiode maken.

In totaal zijn zeven woningen beschadigd tot zwaar beschadigd. De woning waar de explosie plaatsvond en de twee naastgelegen woningen zijn zelfs helemaal verwoest. Zo’n 22 bewoners van de naastgelegen appartementen konden de nacht niet thuis doorbrengen. Ze kregen opvang aangeboden in een dienstencentrum in de buurt.

De meesten konden terecht bij vrienden en familie. Voor negen personen werd opvang geregeld in een hotel.

Paardenmarkt afgesloten

De Paardenmarkt zal ook op dinsdag nog afgesloten blijven voor al het verkeer. Enkel wie in een woning binnen de perimeter woont, zal onder begeleiding doorgang krijgen. Wie met de wagen vanuit de binnenstad staduitwaarts wil, rijdt via het Hessenplein naar de Ankerrui om zo de Italiëlei in te draaien. Wie de andere richting uit wil, moet in noordelijke richting de leien afrijden en keren om via de Ankerrui naar het Hessenplein te rijden.

Studenten die de in naar de universiteit willen, proberen we te begeleiden om op hun bestemming te geraken, meldt de politie. De Universiteit Antwerpen laat weten dat mondelinge examens uitgesteld kunnen worden, maar dat schriftelijke examens gewoon doorgaan. Getroffen studenten kunnen die eventueel wel op de inhaaldag op het einde van de examenperiode maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER