Jan Penris (Vlaams Belang) trekt zich tijdelijk terug uit politiek na dronken uithaal

Jan Penris (Vlaams Belang). © ISOPIX

Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris trekt zich voor onbepaalde tijd terug uit de politiek. Die beslissing nam hij samen met partijkopstuk en goede vriend Filip Dewinter na zijn naar verluidt dronken uithaal richting collega Carina Van Cauter (Open VLD). Dat bericht Gazet van Antwerpen.

Greg Van Roosbroeck

Opschudding in de Kamer donderdag toen Jan Penris collega Carina Van Cauter onomwonden ‘trut’ noemde tijdens de discussie over Syriëstrijders (zie video bovenaan). Merksemnaar Penris, die in Antwerpen ook gemeenteraadslid is, was dronken en excuseerde zich nadien ook voor de uithaal. Maar het kwaad was geschied.

‘De uithaal kadert in een groter probleem waarmee mijn goede vriend Jan Penris nu al jaren kampt en dat is alcoholverslaving’, zegt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter, die Penris al 35 jaar kent. ‘Als er een ding goed is aan wat er gisteren gebeurd is, dan is het wel dat we eindelijk actie gaan ondernemen. Jan zal zich tijdelijk terugtrekken uit de politiek om in behandeling te gaan.’

Al langer een probleem

Dewinter zegt erbij dat Penris in het verleden al pogingen ondernomen heeft om van zijn overmatig alcoholgebruik af te geraken. ‘Maar dat is telkens mislukt’, zegt hij. ‘En dat is jammer voor een kundig parlementslid met een groot oratorisch talent. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het hem nu wel lukt.’

Bij de eedaflegging als Antwerps gemeenteraadslid, begin januari, werd Penris ook al tot de orde geroepen door burgemeester Bart De Wever omdat hij de plechtigheid niet al te serieus nam en de eed aanvankelijk in het Latijn uitsprak.

Jan Penris (55) was tussen 1995 en 2014 Vlaams Parlementslid voor Vlaams Blok/Belang. Sinds 2014 zetelt hij in het federaal parlement. Sinds 1995 is Penris ook lid van de Antwerpse gemeenteraad, met uitzondering van de periode 2013-2018, nadat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 niet herverkozen raakte.