Ruis op toekomst verbrandingsoven in Wilrijk

Er zit ruis op de interpretatie van het bestuursakkoord over de toekomst van de Isvag-oven in Wilrijk. N-VA wacht op de beslissing van de Vlaamse regering over de vergunning. Sp.a leest in het bestuursakkoord de optie om de oven te verhuizen naar de haven.

Sacha Van Wiele

De gewestelijke vergunningscommissie vraagt Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) om de vergunning voor de bouw van een nieuwe Isvag-installatie te weigeren. Als de minister dit advies volgt, staat het stadsbestuur voor enkele beslissingen over de toekomst van de verbrandingsoven.

In de raadscommissies blijkt dat er wel wat rek zit op de interpretatie van het bestuursakkoord over Isvag tussen coalitiepartners N-VA en sp.a. Dat werd afgelopen week duidelijk na vragen van de Groen-fractie.

Betere valorisatie

In de raadscommissie Haven legde Van Besien (Groen) een uitspraak van leefmilieuschepen Tom Meeuws (sp.a) voor aan de havenschepen. Volgens Meeuws zouden twee artikelen verwijzen naar Isvag. Een gaat over het wachten op de beslissing van de Vlaamse regering en het ander over betere valorisatie van materialen en energie-inhoud van afval in het Antwerpse havengebied.

Volgens schepen Koen Kennis (N-VA), die havenschepen Annick De Ridder (N-VA) verving, ging het tweede over het recycleren van bijvoorbeeld plastic. “Dus niet over Isvag?”, vroeg Van Besien. Kennis zweeg.

Dezelfde vraag werd herhaald in de raadscommissie van schepen van Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA). Ook die verwees naar het artikel in het bestuursakkoord waarin staat dat wordt gewacht op de beslissing van Vlaanderen.

Toch gaat Meeuws zelf verder dan zijn collega’s van N-VA. Er is volgens hem wel een link tussen beide artikels in het bestuursakkoord als het om Isvag gaat. “Natuurlijk moeten we wachten op de beslissing van de Vlaamse regering”, zegt Meeuws. “We stellen vast dat het overkoepelend adviesorgaan de minister vraagt om de vergunning te weigeren. Als dit advies wordt gevolgd, dan zitten we in een ander tijdperk.”

Industrie en afval

Dat nieuwe tijdperk zou zich volgens de schepen wel eens in de haven kunnen afspelen. “Het artikel over valorisatie van het afval gaat over energietransitie en duurzame economie. Samen met de havenschepen gaan we onderzoeken wat de industrie kan doen met het aangeboden afval. Het gaat ruimer dan alleen het huishoudelijk afval. Als de minister de vergunning voor Isvag weigert en als blijkt dat afvalverwerking in de haven kan, dan moeten we dit serieus nemen.”

De locatie van de verbrandingsoven is al decennia onderwerp van politieke discussie. De Antwerpse socialisten gingen de gemeenteraadsverkiezingen in met de duidelijke eis om deze installatie weg te halen uit Wilrijk.

190.000 ton per jaar

Isvag-voorzitter Philip Heylen stelde in 2017 de plannen voor van de nieuwe oven in Wilrijk. Het is een opvallend ontwerp van het ontwerpersbureau BEL Architecten met een prijskaartje van 170 miljoen euro. De nieuwe verbrandingsoven zou een capaciteit hebben van 190.000 ton per jaar. Bij de huidige is dat 140.000 ton. De uitstoot zou lager liggen dan de Vlaamse en Europese norm. De nieuwe installatie produceert elektriciteit voor 35.000 gezinnen en warmte voor 40.000 gezinnen. Als Isvag een vergunning krijgt, zou de nieuwe installatie eind 2022 in gebruik worden genomen.