Hier kan je elf Michelinsterren proeven op één weekend

© rtl

Proeven van elf Michelinsterren op één dag. Hoe vaak kan u dat doen? In Gent kan het. Michaël Vrijmoed en Joost Arijs verzamelen in maart opnieuw een equipe van topkoks op Fourchette. Wegens het grote succes vorig jaar duurt het keukenfestijn dit jaar niet twee maar drie dagen. Zowat 1.800 gasten kunnen aan tafel in de Eskimo­fabriek. Een vijfgangenmenu kost 95 euro.

Rudy Tollenaere

Het kan bizar klinken: topchefs die een, twee of zelfs drie Michelinsterren hebben en toch hun vertrouwde keuken verlaten om op locatie te koken. Drie dagen lang. En dan nog eens voor zeshonderd man per avond.

Het idee komt van vier Gentse foodies met naam: patissier en chocolatier Joost Arijs uit de Vlaanderenstraat, zijn buurman Michaël Vrijmoed van het gelijknamige tweesterrenrestaurant en de horecaondernemers Sam D’Huyvetter en Thomas Schmidt van BLVD uit Sint-Martens-Latem.

De opzet: vanuit het besef dat Gent en Vlaanderen heel veel toprestaurants en dito chefs hebben, bewijzen dat die ook in staat zijn een culinair topevenement te organiseren. Eentje waar de foodie een culinaire belevenis ervaart die de restaurant­ervaring evenaart.

Gasten kiezen een van de twee menu’s, op basis van de chef-koks die ze willen proeven. Elke avond sluit ook één gastchef aan. Op zondag is dat bijvoorbeeld Peter Goossens van Hof Van Cleve.

Vorig jaar was het evenement enkele weken vooraf volledig uitverkocht. Daarom doen de organisatoren er ditmaal een derde dag bij: Fourchette loopt van vrijdag 9 tot en met zondag 11 maart.

Eergevoel

De culinaire liefhebber moet geen schrik hebben dat het werk van de koks door de grootschaligheid van het evenement aan kwaliteit zou inboeten. “Dat is zowel een kwestie van organisatie als van eergevoel”, aldus Michaël Vrijmoed. “We werken samen met partners uit de branche die topkwaliteit leveren. En als topchefs kunnen wij het ons gewoon niet permitteren om niet voor het allerbeste te gaan. Zo besteden we ook aan de aankleding veel aandacht. We serveren alles op porseleinen borden.”

“Chefs zijn het gewoon zich goed te organiseren. Op zo’n evenement kunnen ze hun talent tonen om een goed team aan het werk te zetten. Mensen kunnen de gerechten van het vijfgangenmenu overigens in hun eigen tempo afhalen, en iedereen hoeft ook niet tegelijk aan te komen.”

Massaal

Thomas Schmidt vult aan: “De chefs krijgen van de keukenbouwer met wie we samenwerken elk een eigen stuk van de keuken. Een deel van de gerechten kunnen ze trouwens deels voorbereiden in hun vertrouwde keuken.”

“Zeshonderd man per avond: dat klinkt inderdaad massaal, maar je moet weten dat het over twee teams van telkens vijf chefs gaat. Dat biedt hen zelfs nog de ruimte om aan show cooking te doen.”

Zij koken mee

  • Peter Goossens, Hof Van Cleve ???
  • Michaël Vrijmoed, Vrijmoed ??
  • Tim Boury, Boury ??
  • Sang-Hoon Degeimbre, L’Air du Temps ??
  • Maarten Bouckaert, Castor ?
  • Syrco Bakker, Pure C ?
  • Sam D’Huyvetter, BLVD
  • Joost Arijs, Patisserie Arijs
  • Sebastien Wygaerts, Ogst
  • Davy Schellemans, Veranda
  • Bruno Timperman, Bruut

INFO

Fourchette. Op vrijdag 9, zaterdag 10 n zondag 11 maart 2018. Eskimofabriek, Wiedauwkaai. Intekenen kan vanaf nu op www.fourchette2018.be