In groep werd zondag de verdere strategie van de studenten besproken. Er komen “heel wat toekomstige acties”.© Joris Herregods

Pro-Palestijnse studenten zijn van plan om verder actie te voeren: “We vragen dat de lijst met de samenwerkingsverbanden tussen de UA en Israëlische instellingen volledig is”

De universiteitsstudenten die sinds vorige week de UAntwerpen bezetten, wijken voorlopig niet. Ze eisen dat hun unief alle samenwerking met Israëlische instellingen stopzet, ook al gaat het bijvoorbeeld om onderzoek naar immuuntherapie tegen kanker of risico’s van de klimaatverandering. “Er zijn genoeg opportuniteiten met andere partners in de wereld.”

Sylvia Mariën

De ‘harde kern’ van de studenten bleef ook in het weekend kamperen in de Agora van de stadscampus van de UA. Er werd gestudeerd, want de examens komen eraan, en gisteravond stond als vertier karaoke gepland. Maar eerst was er een vergadering waarin alle protestanten mee konden beslissen over de verdere strategie van de groep. Daarover werd gisteren nog niet gecommuniceerd, behalve dan dat er “heel wat toekomstige acties” zijn besproken.

De respons van rector Herman Van Goethem was voor de studenten niet bevredigend, zo blijkt. Hij had laten weten dat het niet de rol van een universiteit is om een stelling in te nemen over concrete conflicten “die onze democratische samenleving zeer verdelen, wel om een agora te zijn waar meningen kunnen gonzen, weerklinken en botsen.” Van Goethem had, om transparantie te tonen, een lijst vrijgegeven met de samenwerkingsverbanden tussen de UA en verscheidene Israëlische instellingen. “We vragen nu de garantie dat de lijst volledig is”, zegt Bas Naessens. “En we nodigen rector Herman Van Goethem, toekomstig rector Herwig Leirs en de ethische commissie die beslist over potentieel problematische samenwerkingen uit voor een open gesprek op onze bezetting.”

160 personeelsleden steunen actie

Samenwerkingen op de genoemde lijst waren voor de studenten niet duidelijk genoeg, zeggen ze. Toch blijkt snel dat het vaak om Europees gefinancierde onderzoeksprojecten gaat waarin meerdere landen of partners betrokken zijn. ‘Consider’, een project rond duurzaam management van industrieel erfgoed in stadsontwikkeling, verenigt bijvoorbeeld universiteiten uit Istanboel, Jeruzalem, Antwerpen, Bochum en Newcastle. ‘Cancerna’, onderzoek naar nieuwe immuuntherapieën tegen kanker, verenigt universiteiten, instituten en bedrijven in België – de UA dus, Duitsland, Israël, Nederland, Portugal en Spanje. Ook onderzoek naar de risico’s van de klimaatverandering bijvoorbeeld, of een platform voor vaccinonderzoek staan in de lijst.

Zou het niet onverstandig zijn om daarbij opgedane kennis en netwerken op te blazen? De studenten vinden van niet. “We willen dat de UA zich terugtrekt. Zoniet draagt ze bij aan de legitimatie van universiteiten die actief meewerken aan de genocide in Gaza.”

“Op lange termijn win je, door enkel te werken met organisaties met dezelfde waarden”

Gert Van Hecken

Professor Instituut voor Ontwikkelingsbeleid UAntwerpen

Niet alleen de protesterende studenten zijn die mening toegedaan, intussen tekenden ook 160 personeelsleden van de UA hun open brief. Daarin krijgen de Israëlische universiteiten toegedicht dat ze “structuren van apartheid, etnische zuivering en/of genocide in Palestina” mee in stand houden. “In het ‘beste’ geval hebben ze geen bezwaar gemaakt tegen de oorlog in Gaza”, zegt een van de voortrekkers Gert Van Hecken, professor aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid van de UAntwerpen. “Je kunt op korte termijn misschien iets verliezen door een samenwerking te stoppen, maar op lange termijn win je, door enkel te werken met organisaties met dezelfde waarden. Er zijn nog genoeg opportuniteiten in andere landen.”