Direct naar artikelinhoud
Madonna 60

Ivy Falls covert ‘Beautiful Stranger’ van Madonna

Fien Deman van de Belgische popband Ivy Falls.Beeld Alexander Popelier

Madonna blaast zestig kaarsjes uit en voor de gelegenheid vroegen we vier Belgische bands om een nummer te coveren van de Queen of Pop. Onder hen: Ivy Falls, het project van Fien Deman, die koos voor ‘Beautiful Stranger’. Beluister de cover onderaan dit artikel.

We bevinden ons in een koffiebar in Gent, wanneer Ivy Falls-frontvrouw Fien Deman Madonna-herinneringen bovenhaalt uit haar jeugd. Deman is 24 en miste de gloriejaren van het popicoon. Wat herinnert ze zich nog wel? “Als ik denk aan Madonna, denk ik vooral aan haar extravagante videoclips. Die kwamen echt binnen bij mij.”

Zo ook de ietwat psychedelische videoclip van het nummer ‘Beautiful Stranger’, uit de soundtrack van de komedie Austin Powers: The Spy Who Shagged Me. “Een foute videoclip, ja. Maar wel lekker nineties. En ik hou ook van de melodie, dus ik wíst dat ik er zelf iets mee kon.”

‘Zo'n foute videoclip, maar wel lekker nineties’
Fien DemanIvy Falls

Beautiful Stranger

In het originele nummer van Madonna is het ver zoeken naar het melancholische en het minimalistische dat Ivy Falls zo eigen maakt. “Er gebeurt enorm veel in dat lied. Hoe meer ik aan het luisteren was, hoe meer ik besefte dat ik kalmte moest brengen, vóór ik er een Ivy Falls-cover van zou kunnen maken.” Om dat te verwezenlijken, werkte ze zowel samen met haar bassist Trui Amerlinck als met de producers Kasper Cornelus en Martijn Debondt. “Trui en ik hadden al een mooie basis, maar Kasper en Martijn hadden nog meer goede ideeën. Ze maakten er echt iets moois van - volledig in de lijn van Ivy Falls.”

Het resultaat is een cover die donkerder is dan het origineel, en meer minimalistisch. “Ik hou van minimalisme in mijn muziek omdat alle artiesten precies bombastisch gaan tegenwoordig - met meer beats, meer lagen, meer gedoe. Alles moet knallen.” Het is een trend waar de West- Vlaamse zich niet mee wil associëren. Al twijfelde ze wel even om met Ivy Falls óók die richting uit te gaan. “Ik zag dat het werkte voor sommige muzikanten, maar tegelijk besefte ik dat dat soort muziek te ver staat van wie ik ben. De muziek waar ik naar luister, is puurder. Zoals Wet, Sylvan Esso en Okay Kaya. Hun songs voelen echter aan, en dat is ook de richting waar ik voor kies.”

Fien Deman, frontvrouw van Ivy Falls.Beeld Alexander Popelier

Want voor Fien Deman is Ivy Falls nog steeds de eerlijkste versie van zichzelf: “Ik wil later kunnen terugkijken op mijn oeuvre, en zien waar en hoe ik op dat moment in het leven stond.” 

De introverte

Fien Deman schrijft haar teksten nu minder cryptisch dan ze deed voor haar debuutplaat Mean Girls uit 2017. Zo hoopt ze meer van zichzelf te tonen, maar dan op haar eigen manier. Want u zou het wellicht niet zeggen, maar de goedlachse muzikant neigt naar het introverte. “Ik hoef niet in de spotlight te staan, ook al lijkt dat misschien contradictorisch voor een frontvrouw. Ik wil mezelf gewoon niet te veel aantrekken van wat mensen van mij verwachten.” Vandaar ook het refrein in haar nieuwe single ‘Fight Me’: “Fight me, but I swear I won’t fight back.” Oftewel: “Doe maar, geef maar kritiek. Ik ga niet meedoen, ik blijf mezelf.”

‘Ik hoef niet in de spotlight te staan, al lijkt dat misschien contradictorisch voor een frontvrouw’
Fien Deman, frontvrouw van Ivy Falls

Net als Madonna, dus.

Wie Ivy Falls live aan het werk wil zien, kan op 18/10 terecht in Trix (Antwerpen) en op 13/11 in de Vooruit (Gent).