De UGent geeft nooit toestemming om één van de universiteitsgebouwen te gebruiken voor een protestactie

UGent geeft geen toestemming voor protestactie in universiteitsgebouw tegen samenwerkingen met Israël

De UGent zal actievoerders nooit de toestemming geven om een universiteitsgebouw te bezetten. Dat zegt rector Rik Van de Walle in een reactie op de plannen van studenten om volgende week universiteitsgebouwen te bezetten. De actievoerders willen daarmee de banden tussen de UGent en Israëlische instellingen aanklagen. 

"De universiteit houdt banden met Israëlische instellingen aan en faciliteert daardoor genocide", zeggen de organisaties 'Students for Palestine' en 'End Fossil Gent'. De actievoerders willen dat de UGent met een actieplan komt om alle banden met Israëlische instellingen door te knippen. Daarnaast vragen ze ook om meer duurzame keuzes te maken, op vlak van onderwijs en budget.

Als de universiteit niet ingaat op hun eisen, willen de actievoerders van 6 tot 8 mei universiteitsgebouwen bezetten. "Het bestuur van de UGent geeft aan actievoerders nooit de toestemming om een gebouw te bezetten", reageert rector Rik Van de Walle via een persmededeling. Verder wil hij niet ingaan op hun eisen of de houding van de UGent.

"Als men tegen het verbod in toch tot actie overgaat, gelden aan de UGent op elk moment algemene regels die gerespecteerd moeten worden." Zo mogen actievoerders bijvoorbeeld geen meubels verplaatsen of beschadigingen aanbrengen, moeten ze eigen stewards voorzien en wordt er bij geweld onmiddellijk de politie ingeschakeld.

KU Leuven zet onderzoeksprojecten verder

De ethische commissie van de KU Leuven heeft beslist om de lopende onderzoeksprojecten met enkele Israëlische universiteiten verder te zetten. De universiteit heeft de projecten 'grondig geëvalueerd', onder meer op basis van de mensenrechten. Vorige week heeft een studente daar nog tegen geprotesteerd, met een hongerstaking van drie dagen voor de universiteitshal.

De KU Leuven heeft geen structurele banden met Israëlische universiteiten, maar er zijn wel een 15-tal projectmatige samenwerkingen. "De algemene positie is er een van terughoudendheid, maar we mogen een universiteit niet automatisch gelijkstellen met een overheid", schrijft rector Luc Sels in een blogpost. 

"Er is een grondige screening gebeurd op vlak van de inhoud van elk project: er is nagekeken of er een risico is dat de inhoud misbruikt zou kunnen worden of voor militaire doelen gebruikt zou kunnen worden. Er is ook bekeken of de projecten een risico op vlak van mensenrechtenschendingen inhouden en of de partners niet betrokken zouden zijn bij schendingen van mensenrechten."

De universiteit roept haar onderzoekers op om voorzichtig, waakzaam en terughoudend te zijn bij het aangaan van nieuwe samenwerkingen, "zolang de Israëlische overheid haar harde lijn aanhoudt". 

Meest gelezen