Pfaffs: Sam moest hele dag wenen toen de kinderen 16 werden

Dit weekend is het dankzij het Schlagerfestival gegarandeerd ambiance in de Ethias Arena van Hasselt. Onder andere Sam Gooris gaat er mee voor zorgen dat menig voetje van de vloer gaat. Vrouw Kelly en dochter Shania zullen er wellicht ook zijn, al hebben ze een iets andere muzieksmaak. “Papa kan er niet tegen als ik zijn muziek draai en meezing. Zet dat af! roept hij dan altijd.”

door Manon Kluten

Dat muziek als een rode draad door hun leven loopt, is meteen te merken als je moeder en dochter samen ziet. Terwijl de fotoshoot net achter de rug is en Kelly en Shania naast elkaar aan een tafel in de fotostudio zitten om een hapje te eten, deinen ze samen op precies dezelfde manier mee op de muziek die uit de boxen komt. Ze kijken elkaar vervolgens aan en barsten in lachen uit. “We dansen altijd samen of hebben onze moves als we goede muziek horen”, vertelt Kelly. “Als muziek mij een goed gevoel geeft, moet ik dat gewoon doen.”

Heeft schlagermuziek hetzelfde effect op jullie?

Shania: “Het is niet echt mijn muziek. Ik hou meer van artiesten uit de jaren tachtig: Wham, A-ha, Cindy Lauper, Boy George, Faith No More… Dat heb ik van papa en mama. Papa luisterde vroeger vaak naar Jon Bon Jovi en Michael Jackson. Mama meer naar Prince, Metallica en Guns N’ Roses. Ik vond dat allemaal goede muziek, maar op een gegeven moment draaiden mijn ouders die muziek niet meer. Dus ging ik zelf op zoek naar liedjes en artiesten uit die tijd. Geweldig! Alleen hou ik niet van remixes. Artiesten steken zoveel tijd en passie in hun liedjes, en dan gaan sommigen de boel met een paar trucjes op Soundcloud verpesten. Ik kan daar van ergernis mijn haren van uittrekken!”

Ga je wel eens naar concerten?

Shania: “Ja! Ik ben naar Guns N’ Roses geweest met mijn nonkel en meter. En pas nog naar Bruce Springsteen, Metallica en Red Hot Chili Peppers en we gaan binnenkort nog naar Lenny Kravitz. Heerlijk om op zo’n concert die sfeer te voelen en te zien hoe iedereen aan het genieten is van de muziek.”

Kelly: “Ik ben ook een echte concertganger en ging vroeger vaak naar festivals. Mijn muzieksmaak is heel uiteenlopend. Van Fats Domino, Roy Orbison, Elvis en Tina Turner, tot Guns N’ Roses en Metallica. Maar net zo goed Wham, Duran Duran, Prince, Toni Braxton, Kendrick Lamar en Bruno Mars.”

Daar zitten geen schlagerartiesten tussen.

Kelly: “Klopt. Maar schlagermuziek is heel breed. Ik zou het eerder Vlaamse muziek of nostalgische feel good muziek noemen. Het moet maar een naam hebben he. Sam is ook geen schlagerzanger, maar eerder een ambiance zanger. Het gaat om het gevoel en de sfeer die zo’n festival je bezorgt. Dat je plezier hebt. Zelfs op trage liedjes dansen ze daar de polonaise.”

Zetten jullie thuis wel eens Sams muziek op?

Shania: “Zeker. En dan begin ik keihard mee te zingen in mijn kamer. Papa komt dan binnengestormd en roept dan altijd: Zet dat af! Hij wordt daar gek van, wil zijn eigen muziek niet horen.”

Kelly: “Als we ergens op café zijn en ze zetten zijn liedjes op, dan is Sam direct weg. Dat is heel lief bedoeld van die mensen, maar hij houdt zijn professionele leven en privéleven liever apart. Dus bij deze: zet zijn platen niet op als hij ergens binnenkomt!” (lacht)

Waar zijn jullie zelf momenteel vooral mee bezig?

Kelly: “De kinderen zijn vooral druk met hun studie. Shania volgt in het vijfde sociaal technische wetenschappen, Kenji doet handel in het vierde.”

Shania: “Ik zou graag modeontwerpster willen worden, alleen is dat in de praktijk niet gemakkelijk. Interieurarchitect lijkt me ook tof. Maar psycholoog of therapeut worden, spreekt me nog meer aan. Liefst zou ik dan werken voor de staat. Bijvoorbeeld gezinnen, van politieagenten of mensen in het leger die een trauma hebben, ondersteunen. Stel dat er weer een aanslag zou gebeuren, dan moeten ook die gezinnen geholpen worden. En het lijkt me heel fijn om les te geven aan kindjes op de lagere school.”

Wat vind jij van al de plannen van je dochter?

Kelly: “Heel goed dat ze daarmee bezig is. Je kunt wel een plan A hebben, maar je moet ook nadenken over een plan B en C en zelfs D. Voor mij is het vooral belangrijk dat Shania straks iets doet waar ze gelukkig van wordt. Hoeveel ze daar mee verdient, is minder belangrijk.”

En jij zelf, doe jij iets waar je gelukkig van wordt?

Kelly: “Zeker. Ik maak reportages voor businesszender Kanaal Z waarbij ik verschillende bedrijven bezoek en mensen interview én ik geef make-up lessen. Plus ik werk nog alle weekends als dj, dus ik heb het druk genoeg. Het enige dat ik nog heel graag zou willen is opnieuw de studio induiken en eigen muziek maken. Niet dat die muziek per se uitgebracht zou moeten worden, maar ik zou gewoon vaker creatief willen bezig zijn.”

Jullie zijn als gezin heel hecht, nu maar ook in de tijd van de opnames van de Pfaffs. Wat maakt jullie familieband zo sterk?

Kelly: “Die hechtheid was er altijd al, gewoon omdat wij er altijd voor elkaar zijn. Dat heeft vooral te maken met de normen en waarden waarmee je wordt grootgebracht. Wij vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk om minstens een keer per week naar de ouders van Sam te gaan. En naar de mijne. Wij maken daar echt een punt van. Onze ouders hebben zaken voor ons opgegeven. Die liefdevolle ondersteuning is niet vanzelfsprekend. Dus als onze ouders straks hulp nodig hebben, gaan ze zeker niet naar een tehuis! Wij zorgen altijd voor elkaar. Dat geven we Shania en Kenji ook mee in de opvoeding.”

Over opvoeden gesproken: is mama streng Shania?

Shania:“Dat valt wel mee. Alleen is ze streng als het op schoolresultaten aankomt. En ze wil altijd alle details weten als ik met iemand afspreek. Met wie ik ben, waar ik naartoe ga, waarom ik afspreek, hoe laat ik thuis ben… Alles wil ze weten!”

Kelly: “Ik heb er totaal geen probleem mee als mijn kinderen ergens naartoe gaan, maar stel dat er iets gebeurt, dan wil ik wel heel snel ter plaatse zijn. Ik ga ze ook altijd halen en brengen. En ja, ik ben heel streng als het aankomt op studeren. Je moet je brein blijven voeden en niet denken dat alles maar vanzelf komt. Schoonheid vergaat, maar je verstand kunnen ze niet afpakken.”

Puberen Shania en Kenji niet te veel?

Kelly: “Ik geloof niet in puberen. Ik vind dat een excuus voor slecht en onbeleefd gedrag. Ouders die beweren dat hun kinderen puberen, hebben gewoon geen zin om hen te corrigeren. Ze mogen pas een franken teut tegen mij opzetten als ze zelf hun huur, belasting en eten kunnen betalen. En dan nog komt hen dat waarschijnlijk duur te staan. Eigenlijk hoeven ze nog maar naar mijn ogen te kijken om te weten hoever ze met mij kunnen gaan.”

Gaat het je soms niet veel te snel Kelly, als je ziet hoe groot Shania en Kenji al zijn?

Kelly: “Natuurlijk ga ik ze missen als ze straks het huis uit zijn, maar dat is het leven. Anderzijds mis ik ze zelfs als ze een avondje weg zijn met vrienden. Ik mis het dan om samen dingen te doen. Het zijn de momenten waarop ik ook aan mijn mama denk en aan hoe zij zich gevoeld moet hebben toen wij uitvlogen.”

Shania: “Maar soms is mama er ook bij als ik uitga. Dan zit ik in een danscafé met vrienden en vragen ze mij of ik mama niet kan vragen of ze wat eerder komt. Gewoon omdat we dat tof vinden. Of we liggen samen in de zetel, doen onze nagels, smeren een maskertje… Van die typische vrouwendingen.”

Kelly, heb je nooit de neiging om je kinderen online te beschermen, bijvoorbeeld nadat Shania vorig jaar kritiek had gekregen op de foto in badpak die ze postte op Instagram?

Kelly: “Shania en Kenji mogen allebei pas iets posten als ze het eerst aan mij of Sam gevraagd hebben. Die kritiek op de badpakfoto op haar Instagram sloeg nergens op. Ik heb die foto zelfs nog genomen! Er was niks bloots te zien en ze stond er heel gewoon op.”

Shania: “Die commentaren waren enorm overdreven. Het enige dat je zag was een beetje van de zijkant van mijn borst. Ook papa, die zeer beschermend is, vond het goed dat ik hem postte. En ineens las ik dat ik een slet was, dat ik kleren aan moest doen, dat ik moest stoppen met mezelf te seksualiseren, dat ik een hoer was, dat ik hangborsten had en daarom oefeningen moest gaan doen…”

Wat deed dat met jou?

Shania: “Ik negeer dat gewoon. Het zijn commentaren van zielige mensen. Het is toch te triestig als je een meisje van zeventien op die manier moet neerhalen om jezelf beter te voelen? Het zijn domme mensen die niet beter weten. Ik heb er ook niet minder om geslapen. Ik had trouwens meer positieve dan negatieve commentaren.”

Kelly: “Alle twee mijn kinderen zijn opgegroeid met uitspraken over onze familie die niet kloppen. Ze hebben inmiddels een olifantenvel ontwikkeld. Aan de ene kant vind ik dat super, aan de andere kant heel triest. Dan komt mijn moederinstinct naar boven: van mijn kind blijf je af! En waarom zou ik als trotse moeder geen foto’s mogen nemen van mijn kinderen?”

Kelly, op Facebook benadruk je heel vaak hoe belangrijk Sam voor je is. Wat zit daarachter?

Kelly: “Niets, het is gewoon zo. En vice versa. We laten dat elkaar graag weten en sturen elkaar verschillende keren per dag berichtjes.”

Shania: “Van die berichtjes met honderden hartjes en kusjes! Soms lijken het wel twee verliefde dertienjarigen, soms echt overdreven. Maar ook wel heel lief.”

Wat maakte dat je voor hem viel,Kelly?

Kelly: “Hij heeft dezelfde waarden en normen als ik en over belangrijke zaken als opvoeding denken we hetzelfde. Toen Sam en ik elkaar leerden kennen, hebben we eerst drie maanden over de meest uiteenlopende dingen gepraat om te zien of we wel bij elkaar pasten en belden we minstens tien keer per dag. Vreselijk hoge telefoonrekeningen kregen we! Na die drie maanden was het alleen nog maar beter geworden tussen ons en wisten we dat alles klopte. Plus, Sam heeft me geleerd om los te laten. Omdat we als de Pfaffs vroeger zo vaak in de schijnwerpers stonden, was ik heel erg voorzichtig met wat ik deed en wat ik zei. Nu doe ik dat veel minder.”

Hij heeft dus ook een serieuze kant?

Kelly: “Zeker! Alleen laat hij die maar aan weinig mensen zien. Iedereen kent hem als animator en grappenmaker. Maar er is een groot verschil tussen Sam en de entertainer in hem. Op het podium maakt hij graag grappen en geeft hij alles voor zijn publiek. Thuis is hij veel rustiger, en net als ik vooral bezig met de opvoeding van de kinderen.”

Shania, hoe bijzonder is jouw band met papa?

Shania: “Ik heb zeker een goede band met papa, maar met mama deel ik toch wel meer dingen. Papa is best wel beschermend en gevoelig en daar plaag ik hem graag mee. Dan verstop ik me ergens in huis en spring ik tevoorschijn als hij voorbijkomt. Elke keer opnieuw schrikt hij daar verschrikkelijk van. Of ik vertel hem dat ik een enorme knappe jongen op de bus heb gezien, die mijn hoofd op hol brengt en daar weid ik dan over uit. Stop Shania, ik wil het niet horen!, zegt hij dan. Soms moet hij dan zelfs vechten tegen zijn tranen. Heel schattig vind ik dat.”

Is Sam een gevoelig man?

Kelly: “Ja! Zowel bij Shania als bij Kenji moest hij huilen toen ze zestien werden. Omdat ze zo groot werden. Geen gewoon traantje hé, hij bleef tot ’s morgens vroeg wenen. Met snot erbij!”

Shania: “Ik vind het lief dat hij mij wil beschermen, maar hij ziet me nog te vaak als een meisje van vijf. Hij zal me toch een beetje moeten loslaten, zodat ik mijn eigen leven kan leiden. Ik snap het ook wel, want hij heeft vroeger alleen maar broers gehad en zag hoe sommige vrienden van die broers meisjes niet altijd netjes benaderden. Hij wil gewoon niks weten van vriendjes, want ik ben nog steeds zijn kleine meisje.”

Kelly: “Ach, ik denk dat alle vaders dat hebben bij hun dochters.”

Schlagerfans kunnen op 24, 25 en 31 maart terecht in de Ethias Arena in Hasselt. Info en tickets: hetschlagerfestival.be

INFO

productie Manon Kluten

styling Marieke De Pauw

hair&make-up Marlien Echelpoels