Videospeler inladen...

BEKIJK - Mysterieuze loden koker uit kerkspits van Paal geopend: bevat oude oorkonde en Belgische franken

De inhoud van de loden koker die gevonden werd in de kerkspits van Paal is bekend. De koker, die werd teruggevonden tijdens renovatiewerken, bevat een oude oorkonde en enkele Belgische franken.

De loden koker werd teruggevonden in de wereldbol onder de windhaan. Bij renovatiewerken wordt er in die bol wel eens een tijdcapsule achtergelaten, om door te geven aan de volgende generatie die het gebouw zal renoveren.

Het gaat dan om kleine voorwerpen of geschriften die iets vertellen over de tijdsgeest: "Er kan bijvoorbeeld een krant insteken, een gedenkteken of iets anders", vertelt Jos Verboven van de Kerkfabriek. 

Belgische franken en een oorkonde

Jos trekt met de koker naar de regionale radiostudio van Radio2 Limburg in Hasselt om hem voor het eerst te openen. "De koker rammelt een beetje", demonstreert hij. "Ik denk dat er dus iets kleins inzit." Wanneer hij de koker opent, haalt hij er een oorkonde en enkele oude Belgische franken uit.

De Kerkfabriek heeft de stukjes papier thuis in elkaar gepuzzeld
Kerkfabriek

De oorkonde is in slechte staat, vermoedelijk heeft het stukje papier wat waterschade geleden. Het is vergeeld en valt uit elkaar op de tafel. Er is nog te zien dat ze dateert uit 1994. 

De kerkfabriek gaat ook een nieuwe koker in de torenspits plaatsen met een boodschap voor later. Wat er in de koker zal zitten, blijft voorlopig nog geheim. 

Een trotse Jos komt de koker openmaken
Hans Put

Meest gelezen