© RR

Gezocht: scholen die mee werk willen maken van propere lucht

Stadslab2050, een platform van de stad Antwerpen dat duurzame projecten financiert, zoekt vijf scholen die willen werken aan betere lucht op school. “Alle kinderen moeten het recht hebben om op te groeien in gezonde lucht”, zegt de nieuwe schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a).

Greg Van Roosbroeck

Onnodig te zeggen dat de kwaliteit van de lucht op de school van uw kind of kleinkind van levensbelang is. Dat vindt ook de nieuwe schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). “Alle kinderen moeten het recht hebben om op te groeien in schone en gezonde lucht. Een gezonde geest functioneert alleen maar in een gezond lichaam.”

Maar hoe krijgt de stad die lucht in scholen zuiverder? Moet ze de buitenlucht aanpakken in functie van de binnenlucht en denken aan autoluwe straten, zuiverdere verwarmingssystemen of meer groen op de speelplaats? En wie is daar precies voor nodig: leerkrachten, leerlingen, ouders, de buurt, de stad of nog andere instanties?

Experimenten

Vragen genoeg, antwoorden te weinig. En dat beseffen ze bij Stads­lab2050 ook. Daarom dat ze vorig jaar al workshops organiseerden waarin experts van gedachten wisselden met schooldirecties, leerkrachten, leerlingen en ouders. Die resultaten wil Stadslab 2050 nu gaan aftoetsen met de realiteit in proefprojecten of living labs. De scholen van uw kind of kleinkind, dus.

“Die zullen onderworpen worden aan een aantal experimenten”, zegt Meeuws. “Welke dat precies zullen zijn, hangt af van de locatie van de school. Want niet elke plaats in Antwerpen heeft dezelfde luchtkwaliteit. Maar het kan gaan over sensibiliserings­acties om anders naar school te komen of gewoon ook metingen.”

Geïnteresseerde onderwijsinstellingen kunnen zich tot en met 11 februari aanmelden via een formulier op de website van Stadslab. Ze moeten (uiteraard) wel in een omgeving liggen met een relatief slechte luchtkwaliteit. Langs of vlak bij een drukke weg, bijvoorbeeld. Of op minder dan 300 meter van de Antwerpse Ring.

Subsidiereglement

Het is niet de eerste keer dat de luchtkwaliteit in scholen aangepakt wordt. Vorig jaar al lanceerde de stad een subsidiereglement voor scholen en kinderdagverblijven om luchtzuiveringsinstallaties te plaatsen. Die scholen of verblijven kunnen een aanvraag indienen en krijgen bezoek van een onafhankelijke expert die advies geeft over het meest efficiënte systeem. De school betaalt voor de installatie, maar krijgt het bedrag binnen de 45 dagen voor 100% terugbetaald. “Eén school en één kinderdagverblijf hebben zich intussen ingeschreven”, weet Meeuws. “Op dit moment bekijkt een expert welk systeem het meest aangewezen is. Maar we willen veel meer scholen en kinderdagverblijven betrekken. Daarom lanceren we binnenkort een tweede oproep.”

In de toekomst mogen ook geen scholen of kinderdagverblijven gebouwd worden op plaatsen waar meer dan 42 microgram stikstofdioxide per kubieke meter is. Of op locaties waar het omgevingslawaai meer dan zeventig decibel bedraagt.

Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen op zijn beurt meet al de binnenluchtkwaliteit van scholen met behulp van vogelhuisjes die sensoren bevatten. Wanneer het vogeltje verdwijnt, is een van de waarden overschreden.

stadslab2050.be