Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Youri Tielemans: bejubeld in België, flop in Monaco

► Youri Tielemans bij de Rode Duivels en ...Beeld Photo News

Dezelfde speler maar toch zo anders. Het dualisme van Youri Tielemans (21): opgehemeld bij de Rode Duivels, bekritiseerd in Monaco. Wat is er aan de hand?

"Hij heeft zeer zwakke statistieken - hooguit drie goals en wat assists. Zijn stilstaande fases zorgen niet voor dreiging. Hij kan niet koppen, evenmin een man uitschakelen met een actie. (klinkt weinig overtuigend) Al moet ik toegeven: zijn voorbije twee wedstrijden waren wel oké."

Nee, dit is geen kritisch oordeel over een exotische floptransfer uit de Jupiler Pro League, wel over een Belgische international. Aan het woord is Régis Testelin, Monaco-watcher bij het Franse L'Equipe, over Youri Tielemans.

Het contrast met zijn hoge aanzien bij de Rode Duivels kan niet groter zijn. Bondscoach Roberto Martínez prijst de middenvelder steevast de hemel in en beschouwt hem als de toekomstige draaischijf van de nationale ploeg. De 25 miljoen euro die Monaco voor hem neertelde - de duurste uitgaande transfer ooit in onze competitie - lijkt in dat opzicht gerechtvaardigd. Onze collega fronst de wenkbrauwen: "We begrijpen niet hoe zo'n grote belofte dan zulke flauwe prestaties kan afleveren. Een ontgoocheling is het."

Het is representatief voor het pessimisme dat de Franse pers rond Tielemans heeft. Bij de Duivels áltijd goed voor een zesje, vaak zelfs een zeven. Maar voor zijn club schommelen de punten tegenwoordig tussen twee en vijf. Zelfs na een prima match, zoals tegen Dortmund. "Het seizoensbegin van Youri is inderdaad stroef", zag Philippe Leonard, voormalig Rode Duivel die van 1996 tot 2003 het shirt van Monaco droeg. "Alleen zijn de kritieken wat overdreven. Voor de Belgen tonen ze zich strenger dan voor hun landgenoten."

Het verwachtingspatroon bij onze zuiderburen rond Tielemans is de voorbije maanden bovendien gewijzigd. Vorig jaar gunde iedereen hem nog een inloopseizoen in de Ligue 1 met sporadische basisplaatsen. Nu moet hij het vertrek van clubicoon João Moutinho opvangen. Een teken dat men gelooft in het potentieel van Tielemans, maar tegelijk een zware last.

Handelshuis van talent

Het speelt niet in de kaart van de middenvelder dat de Franse topclub een transitieseizoen doormaakt. Afgelopen zomer vertrokken, naast Moutinho, onder meer Thomas Lemar (naar Atlético Madrid), Fabinho (naar Liverpool) en Terence Kongolo (naar Huddersfield). Een bevestiging van Monaco als handelshuis van talent - het verkocht de voorbije vier jaar voor ruim 800 miljoen maar het haalde nu geen waardige vervangers om de uitgewuifde sterkhouders te vervangen. Het resultaat: een armzalige 18de plek in de Ligue 1. En veel kritiek op de dure vogels, onder wie Tielemans.

"Nu het niet geweldig draait bij Monaco is het logisch dat er commentaren volgen", zegt Tielemans' makelaar Christophe Henrotay. "Ach, Youri trekt zich daar niets van aan. Het belangrijkste is dat hij speelt."

Maar waar? Door de sportieve malaise schudde coach Leonardo Jardim - zijn C4 ligt klaar - zijn elftal voortdurend door elkaar. Een hemelsbreed verschil met de stabiliteit bij de Rode Duivels. Zo speelde Tielemans dit seizoen in een 4-3-3 al op 'tien' en 'acht'. In een 4-2-3-1 achter Falcao, voor de defensie én op de flanken. In Frankrijk vragen ze zich luidop af wat de meest geschikte rol voor Tielemans is.

Jean Kindermans, hoofd jeugdopleiding van Anderlecht, twijfelt geen seconde. "Wij weten al lang dat Youri op zijn best is als acht, met een pure verdedigende middenvelder naast zich. Zo kan hij offensief een meerwaarde vormen met een geweldig schot in beide voeten. Hij kan ook een laatste pass versturen en heeft volume om te infiltreren."

Het is ook op die positie dat Martínez hem uitspeelt bij de nationale ploeg. Sterker nog: wellicht mag Tielemans, uitstekend tegen IJsland en Schotland, morgenavond starten tegen Zwitserland door het ontbreken van Kevin De Bruyne. Zelfs nu hij in een mindere periode bij zijn club zit. Logisch, vindt Henrotay. "Het zou ook niet mogen dat een speler van een slechtdraaiende ploeg uit het niets zijn plek verliest in de nationale ploeg. Martínez weet dat en steunt zijn spelers - hij is een toptrainer."

Talent komt bovendrijven

Door de 231 profwedstrijden op zijn teller zouden we het overigens wel eens durven vergeten: Tielemans is nog steeds amper 21. Velen zijn op die leeftijd nog geen basisspeler bij een Belgische eersteklasser. Maar hij moet een Europese subtopper - met onvoldoende kwaliteit - op sleeptouw nemen.

Henrotay: "Hij heeft de maturiteit om een ploeg te dragen, maar op zijn leeftijd is dat niet evident. Ik ben er wel van overtuigd dat Youri hier sterker zal uitkomen."

Kindermans deelt die gedachte: "Ook bij Anderlecht heeft Youri moeilijke periodes gekend. Steeds is hij daar sterker uit gekomen. Zo herinner ik mij een verplaatsing naar Oostende. Youri begon op de bank, viel in en scoorde met twee geweldige afstandsschoten. Echt, hij knokt ook nu wel opnieuw terug. Talent komt altijd bovendrijven."

Tegen Zwitserland, wanneer Tielemans wél omringd is door spelers met kwaliteit, zou dat andermaal tot uiting moeten komen.

België-Zwitserland, morgenavond om 20:45 uur in het Koning Boudewijnstadion

... Youri Tielemans bij Monaco. Een wereld van verschil.Beeld Photo News