Terwijl in Egypte wordt onderhandeld, blijven de bommen vallen in Gaza.
Foto: Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images

Onderhandelingen in Egypte over staakt-het-vuren in Gaza afgelopen, gesprekken zouden morgen verdergaan

De onderhandelingen in Caïro over een gevechtspauze in Gaza hebben het hele weekend niets opgeleverd. De onderhandelaars van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas zijn naar Qatar afgezakt voor overleg met de top van de groepering. Dinsdag zou er opnieuw in Egypte onderhandeld worden. 

In Caïro is twee dagen lang onderhandeld over een (tijdelijke) wapenstilstand tussen Hamas en Israël. Onrechtstreekse onderhandelingen, want Israël stuurde geen delegatie naar Egypte. Bemiddelaars Egypte en Qatar lieten gisteren weten dat er geen nieuwe ontwikkelingen waren. Belangrijkste knelpunt blijkt de gevechtspauze. Worden de wapens tijdelijk of permanent neergelegd?

Hamas heeft duidelijk gemaakt dat ze een akkoord enkel zullen aanvaarden als het toezeggingen over het beëindigen van de oorlog bevat. Israël wil daar "in geen enkel geval" mee instemmen. "Als Israël nu toegeeft, blijft Hamas aan de macht in Gaza en dat zou een groot verlies betekenen", aldus premier Netanyahu.

De Israëli's zouden wel nog willen praten over een tijdelijk staakt-het-vuren in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars in Gaza. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan de onderhandelingen te blokkeren door niet te willen afwijken van de eigen lijn. 

Dinsdag nieuwe onderhandelingsronde?

Gisteren rond 17 uur Belgische tijd gaven de onderhandelaars van Hamas aan dat de gesprekken in Egypte afgelopen waren. Ze zakten gisterenavond nog af naar de Qatarese hoofdstad Doha, de uitvalsbasis van Hamas, voor overleg met hun leiders. 

Qatar en de VS willen naar eigen zeggen maximale druk uitoefenen op Israël en Hamas om toch verder te onderhandelen. William Burns, de topman van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, zou onderweg zijn naar Doha voor een "spoedoverleg" met de Qatarese premier. Vandaag zou hij doorreizen naar Israël voor een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu.

Volgens Egyptische bronnen worden de gesprekken morgen verdergezet in Caïro. 

Wat ligt op tafel?
Het voorstel dat op tafel zou liggen, spreekt over een gevechtspauze van 40 dagen en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

Een adviseur van Hamasleider Ismaeil Haniyeh zegt het voorstel "met volle ernst" te bekijken. Maar een volledige terugtrekking uit Gaza en het einde van de oorlog moeten in een akkoord opgenomen worden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaald dat hij een groot offensief plant in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook die hij beschouwt als het laatste bolwerk van Hamas. Een grondoffensief, of er nu een deal komt of niet.

Onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS vinden al maandenlang indirecte gesprekken plaats tussen Hamas en Israël.

Gisteren stuurde Hamas een delegatie naar de onderhandelingen in Caïro. Israël stuurt voorlopig geen team. Dat zal pas gebeuren als Hamas heeft gereageerd op een voorstel, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van een bron.

Grensovergang gesloten na raketaanval van Hamas

Terwijl in Egypte en Qatar wordt onderhandeld, blijven de gevechten tussen Hamas en het Israëlische leger in de Gazastrook voortduren. Bij een aanval op de grensovergang in Kerem Shalom zijn volgens Israël meerdere gewonden gevallen. Het leger spreekt over een aanval met een tiental raketten. 

Hamas heeft de aanval opgeëist. Niet de grensovergang, maar een militaire basis in de buurt zou het doelwit zijn geweest. Als reactie op de aanval heeft Israël de grens in Kerem Shalom gesloten.

De grensovergang in Kerem Shalom is voor onbepaalde duur dicht.
Foto: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

De sluiting van grensovergang is slecht nieuws voor de bevolking in Gaza. Het gaat om een van de belangrijkste doorgeefluiken van hulpgoederen naar de Gazastrook. 

Cindy McCain, hoofd van het Wereldvoedselprogramma van de VN, wees er gisteren bij de Amerikaanse zender NBC al op dat het noorden van Gaza een "regelrechte hongersnood" doormaakt. 

"We moeten volledige toegang krijgen op de weg, dat krijgen we nu niet. We moeten rechtsomkeer maken aan controlepunten", legde McCain eind maart al op tv uit.  

300 vrachtwagens per dag zijn nodig om de Palestijnen te voorzien van voedselpakketten. Eind maart raakten slechts 9 konvooien binnen.

Protest in Tel Aviv

De Israëli's blijven in eigen land druk zetten op premier Netanyahu en zijn oorlogskabinet. Met straatprotesten maken ze opnieuw duidelijk dat ze de gijzelaars thuis willen hebben. Die zijn sinds de aanval van 7 oktober ontvoerd. 

"We moeten alle gijzelaars terugbrengen, de levende en de dode", vertelde een demonstrant in Tel Aviv aan het persbureau Reuters.

Sinds 7 oktober houdt Hamas nog meer dan 100 gijzelaars vast.
Foto: AP

Meest gelezen