De StandaardChampions’ Play-offs

Zonder uitwinst wordt Anderlecht geen kampioen

Coche Brian Riemer en Anders Dreyer.© Isosport

Sinds de invoering van de play-offs werd geen enkele club kampioen zonder uit te winnen. En laat net dat de zwakke plek zijn van Anderlecht, dat zondag naar Cercle moet.

Koen Van Uytvange

Halfweg de Champions’ Play-offs telt Anderlecht 9 op 15. Dat is een rapport waarmee je kunt thuiskomen. Alleen wordt het tijd dat paars-wit meer doet dan punten scoren thuis. Want het pakte die 9 op 15 uitsluitend in het Lotto Park: 1-0 tegen Antwerp, 2-1 tegen Union en vorige woensdag 3-0 tegen Cercle Brugge. Kan Anderlecht kampioen worden door alleen voor eigen publiek te winnen? Coach Brian Riemer, ernaar gevraagd, antwoordde aanvankelijk: “Dat weet ik niet. Dat hangt af van de andere resultaten.”

Toch niet. De geschiedenis is duidelijk: sinds de invoering van de play-offs kroonde geen enkel team zich kampioen zonder punten te pakken – te winnen zelfs – buitenshuis. Riemer rekende alvast voor, in geval van een aanhoudende losing streak buitenshuis: “Dat zou ons gemiddeld anderhalf punt geven. Kan je gemiddeld twee punten per wedstrijd verwachten, tegen de teams waartegen we spelen?”

Middelmaat

Anderhalf punt is alleszins te weinig. Vijftien op dertig is middelmaat en daarmee schiet je de hoofdvogel niet af. Toegegeven, twee keer is het toch voorgevallen, maar dan wel telkens bij de club die als leider aan de play-offs begon. Anderlecht pakte in 2013 slechts 15 op 30, maar begon wel met een voorsprong op achtervolger Zulte Waregem aan de play-offs. Idem in 2018 voor Club Brugge, dat dramatische play-offs speelde, maar zich dat kon permitteren. Na de halvering telde het nog zes punten bonus, voldoende om paars-wit toen af te houden.

Eigenlijk beseft Brian Riemer dat wel. Vandaar dat hij uiteindelijk besloot: “Ik denk dat we moeten winnen of enkele gelijke spelen moeten halen op verplaatsing als we eerste willen eindigen.” Met ook nog uitwedstrijden op Antwerp en Union oogt die van nu zondag op Cercle de makkelijkste.

Alleen, met welke ploeg? Doelman Kasper Schmeichel moest er woensdag af met een liesprobleem, uit voorzorg. Colin Coosemans houdt zich klaar. Erger leek het gesteld met Anders Dreyer, gewisseld met een hamstringblessure.

“We zijn optimistisch, ze zijn tenslotte niet van het veld gedragen”, sprak Riemer meteen na de match. Beide spelers testen zaterdag hun fitheid op training, al zijn de vooruitzichten niet bijster positief. Anders heeft Riemer nog Francis Amuzu en Nilson Angulo. “En Yari Verschaeren keert terug”, beloofde de Deense coach. Ook hij test zaterdag of hij op de bank kan zitten.

Cercle Brugge geeft zich evenwel nog niet gewonnen, de coach claimt dat het vat van zijn ploeg nog niet leeg is. Miron Muslic: “Somers, mijn captain, was woensdag ziek. En we speelden zonder Utkus, Popovic, Daland, drie van mijn centrale verdedigers.” Laatstgenoemde twee keren terug uit schorsing. “We hebben nog wel enkele wapens en die gaan we zondag proberen in te zetten.”