Gedetineerde in zedenzaak kan niet voor Hasseltse rechter verschijnen door cipiersstaking

Een beklaagde die in de gevangenis van Hasselt opgesloten zit, kon maandag niet persoonlijk voor de Hasseltse strafrechter verschijnen. Door de cipiersstaking kon hij niet worden overgebracht.

De man moest zich verantwoorden in een zedenzaak. Het openbare ministerie bood zijn verontschuldigingen aan het slachtoffer aan, omdat de vrouw speciaal uit vakantie was teruggekeerd om als burgerlijke partij haar verhaal te doen. Zowel het parket als de verdediging had pogingen ondernomen om een gevangenentransfer geregeld te krijgen, maar dat werd geweigerd.

Ook de strafrechter zelf zat er verveeld mee. Gezien de aard van het dossier wilde de rechter zelf ook dat beklaagde aanwezig zou zijn. Het behoort tot de rechten van de verdediging van een beklaagde om persoonlijk op zijn proces aanwezig te zijn. Omdat het ook net de laatste zitting voor het gerechtelijk verlof van deze rechtbankzetel betrof, werd de zaak naar 3 september uitgesteld. Het slachtoffer werd bijgestaan door advocate Daisy Winters. De beklaagde, bijgestaan door advocaat Jürgen Millen, zit momenteel in strafuitvoering.

De cipiersvakbonden voeren acties tegen een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer