© IVO MEULEMANS

Mama’s overleden verkeersslachtoffers nemen bestuurder niets kwalijk: “We verwerken samen ons verdriet”

Nog geen jaar na het zware ongeval waarbij een koppel uit Herenthout het leven liet, stond bestuurder Stijn Wouters (34) uit Tremelo voor de politierechtbank. “Maar we nemen hem niets kwalijk”, zegden de mama’s van de slachtoffers. “We proberen samen ons verdriet een plaats te geven.”

Ivo Meulemans

© rr

Een zware klap op de Booischotseweg in Hulshout maakte op 18 december vorig jaar een abrupt einde aan het leven van Daisy Vermeulen (31) en Dimitri Truyts (25) uit Herenthout. De twee vormden sinds tweeënhalf jaar een koppel. Zij had met een vorige partner twee zoontjes – intussen 10 en 8 jaar – en ook hij was vader van twee kinderen uit een eerdere relatie. Het zoontje en dochtertje zijn nu 5 en 4.

Achter het stuur van de verongelukte Volvo V40 zat Stijn Wouters, hun beste kameraad. Even voor de fatale klap had hij de twee kinderen van Daisy in Heist-op-den-Berg nog afgezet bij hun grootouders. Op de terugweg, op een kaarsrechte baan, botste Wouters eerst tegen een bestelwagen, begon te slingeren en klapte vervolgens tegen een Renault Mégane. Dimitri Truyts was op slag dood. Zijn vriendin stierf in het ziekenhuis van Bonheiden.

Minstens 71 km per uur

Stijn Wouters moest zich voor de politierechter in Turnhout verantwoorden voor het dodelijke ongeval. “Op de baan geldt een maximumsnelheid van 70 km per uur. Uit het onderzoek van de deskundige blijkt dat de bestuurder zijn snelheid niet had aangepast. Hij reed minstens 71 km per uur. Bovendien gebeurde de eerste aanrijding op het rijvak van de tegenligger”, zei de openbaar aanklager. “Ik vorder een voorwaardelijke celstraf en een rijverbod.”

Wouters herinnert zich niets van het ongeval. “Het laatste wat ik weet, is dat we om 18.02u bij de grootouders zijn vertrokken. Ik lag drie dagen in coma. Voor de dokters was het een wonder dat ik vier dagen later al opnieuw kon stappen”, zei hij. “Ik ben in een rolstoel naar de begrafenis van Daisy geweest. Ik heb toen met haar moeder gesproken. Dat deed deugd. In februari heb ik de broers van Dimitri opgezocht. Het contact met de families houdt me op de been.”

© rr

Brokstukken opgeruimd

De advocaat van Wouters heeft vragen bij het onderzoek. “Pas twee uur na het ongeval werd een verkeersdeskundige opgeroepen. Dat heb ik nooit eerder meegemaakt in mijn 35-jarige loopbaan”, zei meester Dirk Victor Bogaerts. “De brokstukken van de Mégane waren toen al opgeruimd. In die auto zaten een vader en een zoon uit Tremelo. De vader beweerde dat hij reed, maar twee getuigen zagen dat de zoon achter het stuur zat. Het is best mogelijk dat de bestelwagen uit een zijstraat kwam en de bestuurder van de Mégane hem nog wilde voorbijsteken, maar zich heeft bedacht. De bestelwagen was afgetekend in de berm, maar dat was niet de plaats van het ongeval.”

De aanwezige nabestaanden laten de bestuurder, een bakkersgast, niet vallen. “Een ongeval is zo gebeurd. We nemen Stijn niets kwalijk”, vertelde de moeder van Daisy, Marleen Truyens (51) uit Berlaar. “Ook hij moet verder zonder zijn beste twee kameraden.”

Wekelijks over de vloer

“Bij ons komt Stijn wekelijks over de vloer”, zeggen Jimmy (21) en Andy (18) uit Schriek, de broers van Dimitri Truyts. “De dood van onze broer is nog altijd zo onwezenlijk. We denken nog geregeld dat hij weldra weer thuiskomt. En Stijn heeft al meermaals gezegd: was ik maar om het leven gekomen, dan konden Dimitri en Daisy nog voor de kindjes zorgen.”

De broers organiseren op 16 december een herdenkingsmoment, op de plaats van het ongeval. “De urn van Dimitri staat bij ons in de woonkamer op tafel, naast een foto van hem. Maar op de plaats van het ongeval zijn we het dichtst bij hem”, zegt Jimmy. “Om Daisy en onze broer nooit te vergeten, onthullen we op 16 december een fotobord dat we zelf hebben gemaakt.”

Om meer duidelijkheid over de omstandigheden van het ongeval te krijgen, gaf de rechter het Openbaar Ministerie de opdracht om de twee getuigen en de zoon die in het tweede voertuig zat opnieuw te verhoren. De zaak wordt in januari verdergezet.

© mph